Keniaanse banken bieden zakenlui verzekering tegen aids

Nieuws

Keniaanse banken bieden zakenlui verzekering tegen aids

Joyce Mulama

29 maart 2005

Keniaanse banken die kleine leningen verstrekken aan arme mensen, willen verhinderen dat aids een streep door hun rekening haalt. Microverzekeringen en een bewustmakingscampagne moeten seropositieve klanten kredietwaardig houden.

Zeven procent van de volwassen Kenianen seropositief, zo blijkt uit officiële cijfers. Zakenlui waarvan bekend raakt dat ze de ziekte onder de leden hebben, kunnen het wel schudden. Klanten en commerciële partners blijven weg. Ze zijn bang zelf besmet te raken of zakelijk nadeel te lijden. En de ziekte is sowieso een financiële strop: weinig Kenianen kunnen zich aids-remmers veroorloven.

Besmette bedrijfsleiders moeten zich niet neerleggen bij die gang van zaken, vinden Keniaanse banken die zich specialiseren in microkrediet, kleine leningen aan arme zakenlui. Het bedrijf van iemand die goed verzekerd is, moet niet over de kop gaan als de bedrijfsleider ziek wordt. De banken proberen hun weinig bemiddelde klanten te overtuigen een microverzekering af te sluiten. Met die verzekering op hun maat kunnen ze hun zaak beschermen en weten ze dat hun ziektekosten betaald kunnen worden.

De banken denken ook aan zichzelf. Als de eigenaar van een zaak die je gefinancierd hebt zo ziek wordt dat hij ermee moet stoppen, is de kans groot dat het bedrijf sluit, zegt Beatrice Sabana, de directeur van de Vereniging van Instellingen voor Microkrediet in Kenia (AMFI). Dan ziet de bank het geld dat ze uitleende niet meer terug.

We zetten ook bewustzijnscampagnes op die gericht zijn op de verwanten van besmette zakenlui, zegt Sabana. Die kunnen ervoor zorgen dat ondernemingen blijven draaien. Ook klanten hebben iets aan die voorlichting. De meeste bedrijven van besmette zaakvoerders gaan op de fles omdat de klanten massaal wegblijven. Besmette mensen die een lening willen aangaan, vinden ook niemand meer die borg wil staan, weet Sabana. Ook daarin willen de microfinanciers verandering brengen.

De Keniaanse regering heeft vorige week een wet over microfinanciering goedgekeurd die de uitbreiding van die kredietvorm in de hand moet werken. De AMFI schat dat 90 procent van de Kenianen nog helemaal geen toegang tot krediet heeft. De banken die aan microfinanciering doen, zijn voor het grootste deel in de steden gevestigd. (PD/ADR)