Kinderen kop-van-jut in Gaza

Nieuws

Kinderen kop-van-jut in Gaza

Mel Frykberg

27 november 2012

Terwijl Israël en Hamas allebei het staakt-het-vuren als hun eigen overwinning vieren, betaalt de burgerbevolking van de Gazastrook een hoge tol voor de Israëlische aanvallen van vorige week. Vooral het aantal kinderslachtoffers is hoog.

Volgens het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten lieten meer 160 Palestijnen het leven tijdens de acht dagen lange militaire aanval van Israël op de Gazastrook. Onder de 103 burgerdoden waren er 33 kinderen. Ook raakten meer dan duizend Palestijnen gewond, onder hen 274 kinderen. Aan de overkant stierven zes Israëli’s door de raketten die vanuit Gaza werden afgevuurd.

De oorlog heeft vooral de kinderen in de Gazastrook getroffen. De zevenjarige Muhammad Abu Zour heeft een windel om zijn hoofd. Een van zijn ogen is paars en erg gezwollen. “De kans bestaat dat hij zware hersenschade heeft opgelopen, want er zijn interne bloedingen in zijn schedel”, verklaart verpleegster Sana Thabat van het Shifa-ziekenhuis.

Collateral damage

Muhammad werd verwond toen een Israëlische F-16 vorige week het huis van zijn familie in het vizier nam. Twee jonge vrouwen van het gezin kwamen daarbij om het leven, net als Muhammads kleine broertje van vijf jaar. De Israëli’s hadden het gemunt op het huis van een vermeende militant naast hen. De buurt is dichtbevolkt en nergens is er een militair kamp van Hamas in de buurt.

Bij een ander geval van Israëlische collateral damage stierven elf leden van de familie Dalu, onder hen vier vrouwen en vier kinderen, toen een Israëlische raket hun huis raakte.

De 23-jarige Alia Kalajar uit Shijaiya in Gaza huilt in stilte terwijl ze de hand van haar zevenjarige dochter Nisma vasthoudt. “Nisma praat niet meer en we weten niet of ze ooit nog zal praten. Ze heeft een schedelbreuk en bloedt ook inwendig.” Het meisje viel uit haar huis dat werd geraakt door een Israëlische drone. Negentien Palestijnse burgers raakten gewond bij die aanval.

Overal bloed

Het personeel van het Shifa-ziekenhuis moet vele uren werken met beperkte medische uitrusting en slinkende medicijnvoorraden. “Ik heb hier zoveel dode en gewonde kinderen gezien. Uiteindelijk sluit je je een beetje af van de situatie”, zegt de 22-jarige verpleegster Adnan Bughadi. “Op een gegeven moment lag er overal bloed op de grond en hadden we te weinig bedden voor de gewonden.”

“Ik vind het vreselijk om te zien hoeveel kinderen en andere burgers gedood zijn, maar we hebben geen keus, we moeten blijven gaan”, meent Thabet.

Het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten pleit voor “een internationale missie om de oorlogsmisdaden die Israëlische soldaten tegen Palestijnse burgers hebben begaan in de Gazastrook te onderzoeken, en de nodige maatregelen te treffen om de daders te vervolgen”.