Kirchner beschuldigt industrielanden van dubbele standaarden

Nieuws

Kirchner beschuldigt industrielanden van dubbele standaarden

Marcela Valente

16 december 2004

“De industrielanden hameren steeds maar op terugbetaling van de schulden die ontwikkelingslanden aan hen hebben. Maar zelf doen ze al het mogelijke om de afrekening van hun milieuschuld aan de ontwikkelingslanden uit te stellen of te ontlopen.” Met die woorden fulmineerde de Argentijnse president Néstor Kirchner tegen wat hij de dubbele standaarden van het Noorden noemt.

Kirchner deed zijn uitspraken bij de opening van de ministerbijeenkomst van de internationale klimaatconferentie in Buenos Aires. “Wij moeten die dubbele standaarden niet aanvaarden”, zo zei hij.

De president zei dat het de landen met de meeste economische macht zijn die in de eerste plaats klimaatverandering veroorzaken. Die landen komen hun verplichtingen niet na en leggen vaak een harteloze onverschilligheid aan de dag als het erop aankomt gevolgen te voorkomen “waaronder andere mensen en andere generaties zullen lijden”, zo vindt Kirchner.

Hij drukt erop dat klimaatverandering vooral de meest kwetsbare landen zal treffen, “die juist het minste hebben gedaan om de ramp te veroorzaken”. Het is volgens hem hoog tijd dat de angstige vragen van de ontwikkelingslanden niet langer in dovemansoren vallen en dat de industriewereld haar verantwoordelijkheid voor de ‘ecologische schuld’ in die landen opneemt. De industrielanden hebben bovendien ook nog eens de meeste middelen, zowel wat betreft kapitaal als technologie, en gaan ook niet gebukt onder torenhoge buitenlandse schulden.

Neem een wereldkaart die de gebieden met de meeste armoede en financiële schuld aangeeft en een andere van de gebieden met de hoogte concentratie aan biodiversiteit. Leg ze bovenop elkaar en de overlap zal duidelijk zijn, zei Kirchner. Hij ziet een vergelijkbare overlap tussen de regio’s van de grootste schudeisers en de landen die meer dan wie dan ook bijdragen aan de milieuverloedering die tot klimaatverandering leidt”.(ADR)