"Klimaatverandering" minder erg dan "opwarming van de aarde"

Nieuws

"Klimaatverandering" minder erg dan "opwarming van de aarde"

"Klimaatverandering" minder erg dan "opwarming van de aarde"
"Klimaatverandering" minder erg dan "opwarming van de aarde"

IPS

28 mei 2014

Een nieuwsbericht over de "klimaatverandering" klinkt minder onheilspellend dan een over de "opwarming van de aarde". Dat stelden Amerikaanse onderzoekers vast.

Klimaatverandering en opwarming van de aarde – climate change en global warming in het Engels – worden vaak door elkaar gebruikt in de media.

In wetenschappelijke publicaties komt het woord klimaatverandering vaker voor. De aarde warmt wel op maar dat betekent niet dat het overal warmer wordt. De opwarming verandert het klimaat op een zeer complexe manier, ze ligt aan de basis van extreme droogte maar evengoed van zware stormen.

Als de media het over global warming hebben, klinkt dat onheilspellender, stelden onderzoekers van de Yale- en George Mason-universiteit vast bij de Amerikanen.

Mens is oorzaak

Wie iets over global warming leest, is er meer van overtuigd dat de klimaatverandering daadwerkelijk plaatsvindt, dat de mens daarvan de oorzaak is en dat daarover een brede wetenschappelijke consensus bestaat.

Twintigers, dertigers en veertigers zijn ook meer bezorgd als het over ‘opwarming’ gaat. Dertigers en veertigers zullen ook sneller geneigd zijn om hun politici tot maatregelen aan te zetten.

Republikeinen

De Republikeinen, die zich verzetten tegen het klimaatbeleid van president Obama, weten dit al langer. Frank Luntz, communicatiestrateeg bij de Republikeinen, gaf zijn partijgenoten al in 2003 het advies het over climate change te hebben en niet over global warming. “Climate change klinkt minder angstaanjagend”, schreef Luntz toen.

“Onze bevindingen wijzen er sterk op dat de termen global warming en climate change op een verschillende manier gebruikt worden en iets anders betekenen bij veel Amerikanen”, bevestigen de onderzoekers nu.

De studie past in het Yale Project on Climate Change Communication. Dat doet onder meer onderzoek naar de manier waarop het publiek de klimaatverandering percipieert.