Klimaatwetenschappers lanceren tegenoffensief

Nieuws

Klimaatwetenschappers lanceren tegenoffensief

Joren Gettemans

09 november 2010

Na de klinkende verkiezingsoverwinning van openlijke klimaatontkenners in de Amerikaanse verkiezingen organiseren honderden wetenschappers een grootschalige campagne als tegenoffensief.

Tijdens de recente Amerikaanse verkiezingscampagne zetten veel conservatieve kandidaten hun klimaatscepsis stevig in de verf, en dat sloeg aan bij de kiezer: tientallen openlijke klimaatontkenners werden verkozen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Meteen na de verkiezingen lieten de Republikeinen weten dat ze de bevoegdheden van het Amerikaanse milieuagentschap EPA willen inperken en zelfs een onderzoek willen instellen naar klimaatwetenschappers en onderzoeksinstellingen.

Hoog tijd om in de tegenaanval te gaan, vindt de American Geophysical Union, de grootste Amerikaanse organisatie van klimaatwetenschappers. De unie lanceert maandag een campagne met meer dan zevenhonderd wetenschappers. Die hebben zich bereid verklaard om publiek op te treden als deskundigen en vragen te beantwoorden over de klimaatverandering en de rol van de mens daarin.

Rapid response

Tegelijk worden andere initiatieven opgestart. De bekende klimaatwetenschapper John Abraham van de St. Thomas-universiteit in Minnesota, die eerder al uithaalde naar klimaatsceptici, werkt aan een “rapid respons team” van wetenschappers die bereid zijn hun bevindingen te verdedigen voor “mogelijk vijandig gezinde toehoorders”.

“De wetenschappers geloven vast dat wetenschap en politiek niet gescheiden kunnen worden en dat we moedige stappen moeten zetten om niet alleen de wetenschap te verspreiden maar ook de ontkenners en politici agressief moeten aanpakken die de klimaatwetenschap en de onderzoekers zelf aanvallen”, zegt Scott Mandia, hoogleraar fysica  aan het Suffolk County Community College in New York in de krant Los Angeles Times. “We gaan in de aanval omdat we het beu zijn om voortdurend beschimpt te worden. Het idee dat de waarheid zegeviert, werkt niet. De waarheid is al twee decennia lang bekend, en er is niets veranderd.”