Koerden drijven ISIS terug

Koerdische strijders drijven de Islamitische terreurbeweging terug uit Kobani. Maar zonder Turkse steun dreigt de Syrische stad aan de Turkse grens alsnog te vallen. De internationale coalitie tegen ISIS verhoogt de druk op Turkije om militaire actie te ondernemen.

Op maandag 6 oktober braken de strijders van ISIS door de Koerdische verdedigingsgordel rond Kobani. Daarop volgde een guerrillastrijd tussen de Syrische Koerden en ISIS-strijders in de straten van de stad. Meer dan 180.000 voornamelijk Koerdische inwoners zijn intussen op de vlucht voor het geweld.

Koerden drijven ISIS terug

In de namiddag van woensdag 7 oktober dreven de Koerdische strijders ISIS opnieuw uit Kobani. Hierbij kregen zij steun van de internationale coalitie tegen ISIS. Voorlopig behouden de Syrische Koerden de controle over het centrum maar de situatie kan de komende dagen veranderen.

Op maandag 6 oktober braken ISIS-strijders door de verdedigingsgordel en plantten zij hun zwarte vlag op een gebouw aan de rand van de stad. Daarop volgden intense gevechten in de straten van Kobani. De Koerdische strijders, die het terrein kennen, gebruikten guerrillatactieken tegen toestromende ISIS militanten.

Gedurende drie weken hielden Koerdische strijders ISIS op afstand door een verdedigingslinie rond Kobani. Hierbij vielen al 412 doden, zegt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten.

Karl-Ludwig Poggeman: CC BY 2.0

Hevige gevechten en bombardementen in Kobani

Zijn de luchtaanvallen van de coalitie effectief?

De internationale coalitie tegen ISIS voerde de voorbije weken honderden luchtaanvallen uit tegen ISIS in Irak en Syrië. Bij de coalitie horen onder andere Groot-Brittannië, Australië, Denemarken en België en verschillende Golfstaten zoals Saoedi-Arabië.

Sinds de opmars naar Kobani door ISIS op maandag verdubbelde de coalitie de intensiteit van zijn luchtaanvallen rondom de stad.

Analisten vroegen zich luidop af of bombardementen de opmars van ISIS zouden intomen. Volgens The New York Times zou de coalitie zonder manschappen op het terrein geen gebied heroveren op de Islamitische Staat.

De samenwerking tussen aanwezige Syrisch Koerdische troepen en luchtaanvallen door de internationale coalitie lijkt zijn vruchten af te werpen.

‘De luchtaanvallen waren bijzonder effectief en bijgevolg konden de Koerdische strijders ISIS verdrijven uit Kobani’, zegt Idris Nassan, een buitenlandverantwoordelijke van het Kobani district, in een gesprek met Reuters.

Karl-Ludwig Poggeman: CC BY 2.0

Rookpluimen stijgen op uit Kobani bij de Turks Syrische grens

Turkije heeft andere prioriteiten

Ondanks internationale en binnenlandse druk zette Turkije geen grondtroepen in tegen het oprukkende ISIS. De zwakke reactie vanuit Ankara op de dreiging aan zijn grens toont dat Turkije andere prioriteiten heeft dan de strijd tegen de Islamitische Staat.

De Turkse president Tayyip Erdogan stelt voorwaarden voor de inzet van Turkse soldaten. Hij eist westerse steun voor rebellen die strijden tegen Bashar Al-Assad, president van Syrië. Deze eis creëert spanningen tussen Turkije en de Verenigde Staten. President Obama vroeg aan zijn Turkse ambtgenoot om Assad niet te betrekken bij de strijd tegen de Islamitische Staat.

De regering Obama wil dat Turkije als NAVO-lid verantwoordelijkheid opneemt en de strijd tegen ISIS actief steunt.

Ook in Turkije zelf neemt de druk om te handelen toe. Op dinsdag 7 oktober braken er protesten uit, duizenden mensen kwamen op straat. De demonstranten eisen dat hun overheid actie onderneemt tegen de opmars van ISIS. De regering in Ankara gebruikte geweld om de betogingen te onderdrukken. Daarbij vielen tot nu toe 19 doden.

De Koerdische strijders in Kobani manen Turkije aan om bevoorrading en wapens door te laten via de Turks-Syrische grens. Zij kunnen niet verder strijden zonder ondersteuning.

Samenwerking tussen de lokale militaire macht en de internationale coalitie behaalde een kleine overwinning. Maar zonder medewerking van Turkije dreigt de stad alsnog te vallen onder de opmars van ISIS.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3068   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift