Kringloopeconomie creëert 3 miljoen banen in EU

De uitbouw van een echte kringloopeconomie kan in de Europese lidstaten 3 miljoen extra banen creëren tegen 2030. Dat blijkt uit een studie door de Britse organisatie WRAP. 

  • James Wang (CC BY 2.0) In de hele EU zijn er nu al naar schatting 3,4 miljoen mensen tewerkgesteld in de kringloopsector. James Wang (CC BY 2.0)
  • Hans Dinkelberg (CC BY 2.0) Een Kringloopwinkel in Utrecht, Nederland. Hans Dinkelberg (CC BY 2.0)

De studie is de eerste in haar soort die het potentieel van de kringloopeconomie onderzoekt in de hele Europese Unie (EU), en daarbij rekening houdt met de benodigde capaciteiten, ondersteunende industrieën en kansen op het vlak van werkgelegenheid.

Volgens de auteurs zijn in de hele EU nu al naar schatting 3,4 miljoen mensen tewerkgesteld in de kringloopsector, onder meer voor herstellingen, afvalbeheer en recyclage, leasing en verhuur. De uitbreiding van de sector zou banen creëren in alle lidstaten.

1,2 miljoen banen

Als de sector zich aan het huidige tempo blijft ontwikkelen, kunnen in de volgende vijftien jaar 1,2 miljoen extra banen worden gecreëerd tegen 2030, stelt de studie, goed voor een vermindering van het aantal langdurig werklozen met 250.000 banen.

Maar als er echt volop wordt ingezet op de kringloopeconomie in Europa, kan dat potentieel stijgen tot 3 miljoen extra banen en een vermindering van het aantal langdurig werklozen met 520.000 banen.

Hans Dinkelberg (CC BY 2.0)

Een Kringloopwinkel in Utrecht, Nederland.

Duurzamer

De kringloopeconomie vormt een duurzamer alternatief voor het huidige, lineair economisch model van productie, gebruik en wegwerpen van producten. In de kringloopvisie worden producten zo lang en intens mogelijk gebruikt, om vervolgens zoveel mogelijk grondstoffen en materialen te recupereren.

In de kringloopvisie worden producten zo lang en intens mogelijk gebruikt.

‘Dit beeld van het banenpotentieel van de kringloopeconomie maakt het pleit voor een ambitieus Europees beleid rond de kringloopaanpak nog sterker’, zegt Liz Goodwin, ceo van WRAP. ‘Het is het ontbrekende deel van de puzzel dat toont hoe de kringloopeconomie past in het bredere plan van de Commissie om banen en economische groei te creëren. Het is duidelijk dat heel wat landen er aanzienlijke voordelen uit zouden halen die zowel de werkgelegenheid, de economie als het milieu ten goede komen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.