Kunstenaar wil Argentijnse president van sokkel duwen

Nieuws

Kunstenaar wil Argentijnse president van sokkel duwen

Marcela Valente

29 januari 2009

Een enorme sculptuur die een inheemse vrouw voorstelt, moet in het hart van de Argentijnse hoofdstad de plaats innemen van het standbeeld van Julio Argentino Roca, de militair die 130 geleden duizenden Argentijnse indianen uitroeide. Dat is de droom van kunstenaar Andrés Zerneri, wiens beeld van Ernesto Che Guevara vorig jaar massale belangstelling kende.

Voor zijn Monument voor de Inheemse Vrouw riep Zerneri de Argentijnen op hun oude bronzen sleutels in te leveren. Hij gaat die smelten om er het beeld mee te maken. Vorig jaar deed hij iets gelijkaardigs voor het standbeeld van de Argentijns-Cubaanse guerrillero Che Guevara; toen brachten meer dan 14.000 mensen hun oude sleutels en andere objecten binnen, goed voor drie ton brons.
Zijn nieuwe Monument voor de Inheemse Vrouw, dat zonder overheidssteun wordt uitgevoerd, wil hij graag laten verrijzen in het centrum van Buenos Aires, op 150 meter van het beroemde Plaza de Mayo, waar zich het Casa Rosada, de regeringszetel, bevindt. De sculptuur moet er bij voorkeur de plaats innemen van het monumentale standbeeld van Julio Argentino Roca. Die was president van Argentinië van 1880 tot 1886 en van 1898 tot 1904. Voordien, als minister van Oorlog, had hij de militaire campagnes aangevoerd in Patagonië, waarbij hij een genocide aanrichtte onder de plaatselijke Tehuelche- en Mapuche-indianen.

Gratis onderwijs

Historici trekken Roca’s rol in de genocide niet in twijfel maar sommige wijzen er wel op dat Roca zijn tijd ook vooruit was door gratis en verplicht lager onderwijs in te voeren en kerk en staat van elkaar te scheiden.
Het standbeeld van Zerneri moet er eind 2010 staan, wanneer Argentinië de festiviteiten voor zijn tweehonderdste verjaardag inzet. De kunstenaar is ervan overtuigd dat de overheid het project steeds minder zal kunnen negeren naarmate meer mensen het project steunen door hun sleutels te brengen. Het wordt “een geschenk van de bevolking”, zegt hij. “En als we er niet in slagen onze sculptuur op dezelfde plaats te zetten, dan zijn we er op zijn minst in geslaagd de discussie op gang te brengen en opnieuw onze geschiedenis te bekijken.”
Zerneri’s standbeeld van Che Guevera werd vorig jaar onthuld in de oostelijke stad Rosario, waar de verzetsstrijder geboren werd. Bij de onthulling waren volgens de plaatselijke pers 60.000 mensen aanwezig.