Landbouwconflict treft Argentijnse economie

Nieuws

Landbouwconflict treft Argentijnse economie

Marcela Valente

02 juli 2008

De Argentijnse economie lijdt onder de gevolgen van een belastingconflict tussen overheid en de boeren. Wegblokkades leidden tot een daling van de voedselconsumptie, die een economische vertraging veroorzaakt na jaren van ongekende groei.

“Het conflict heeft een afkoelend effect op de groei”, zegt econome Marina Dal Poggetto van de consultancy firma Estudio Bein & Asociados, die het verlies op één procentpunt van het bruto binnenlands product schat. Haar collega Danta Sica van Abeceb wijst vooral op een impact op de verwachtingen: “Binnen de industrie en bij de consumenten zijn er meer en meer negatieve verwachtingen”. Daardoor is de verkoop in de grote winkelcentra, die in 2007 nog 15 procent groeide, dit jaar teruggezakt met 10 procent”. Sica waarschuwde dat de impact op de economie ernstiger zal worden als het conflict niet snel opgelost wordt.
Exporttaksen
Het conflict tussen de boeren en de Argentijnse regering begon in maart na een beslissing van president Cristina Fernández om de taks op soja-export van 35 naar 42 procent te verhogen en de taks op zonnebloemproducten van 32 tot 39 procent. De overheid wilde daarmee de superwinsten van de export deels aanwenden voor sociale programma’s.
De grondbezitters, agrarische bedrijven en boerenorganisaties legden daarop het land plat met wegblokkades in veertien van de 24 provincies. Dat leidde weer tot voedseltekorten in de grote steden en stakingen door vrachtwagenchauffeurs.
Verschillende industrietakken kregen het moeilijk door de aanhoudende blokkades. Met name de automobielsector, de bouw, vleesverwerkende bedrijven en voedselproducenten. In de centrale provincie Córdoba werden zo’n twintigduizend arbeiders geschorst of op vakantie gestuurd als gevolg van de blokkades.
De boeren zelf hebben vreemd genoeg een recordoogst binnengehaald dit jaar. Ze oogstten bijvoorbeeld 48 miljoen ton soja, goed voor 27 miljard dollar.
Op 20 juni schortten ze hun acties op, waardoor het land weer meer zuurstof krijgt. Maar economen waarschuwen dat het boerenprotest niet het enige probleem is voor de Argentijnse economie. Ook de internationale financiële crisis kan de economische groei van het land beknotten, en ook daar zal de overheid antwoorden op moeten vinden.