Latijns-Amerika probeert er het beste van te maken

Nieuws

Latijns-Amerika probeert er het beste van te maken

Diego Cevallos

04 november 2004

Het middenveld in Latijns-Amerika reageert teleurgesteld op de verkiezingsoverwinning van George W Bush. Staats- en regeringsleiders, die de voorbije legislatuur flink wat kritiek hebben geuit op het Amerikaanse beleid, feliciteerden Bush met zijn herverkiezing. Het ziet er naar uit dat ze proberen er het beste van te maken.

De Mexicaanse president Vicente Fox was een van de eerste Latijns-Amerikaanse leiders om Bush te feliciteren met zijn herverkiezing. In een geschreven boodschap vroeg hij Bush om zo snel mogelijk belangrijke bilaterale kwesties opnieuw op te nemen. In andere landen lieten officiële reacties langer op zich wachten, maar geen enkele regering in Latijns-Amerika had negatieve commentaar op de uitslag van de verkiezingen. Celso Amorim, de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, liet weten dat de goede relaties tussen de twee landen zouden blijven voortbestaan, ongeacht de verkiezingsuitslag. Door discussies over handelsrelaties en de kritiek van de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula de Silva op de Amerikaanse invasie in Irak zijn Brazilië en de VS nochtans niet de beste maatjes. Onze relaties met de regering-Bush zijn zeer goed, reageerde Amorim diplomatisch.

Ook Rafael Bielsa, de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, beklemtoonde de goede verstandhouding tussen zijn land en de VS. Hij voegde daaraan toe dat onder Bush vooruitgang is geboekt in de handel tussen de VS en Latijns-Amerika. De Argentijnse consul in New York, Hector Timerman, noemde Bush’ vrijhandelsbeleid zelfs beter voor Argentinië dan Kerry’s protectionisme. Voor de verkiezingen van dinsdag woonde senator Cristina Fernandez, echtgenote van de Argentijnse president Néstor Kirchner, de conventie van de Democratische Partij nog bij waar Kerry officieel tot presidentskandidaat werd uitgeroepen.

In Venezuela had de linkse president Hugo Chavez voor de verkiezingen gezegd dat hij hoopte dat Kerry de extreem-rechtse Republikeinen zou verslaan. Nu Bush heeft gewonnen, klinkt een veel gematigder geluid. De Venezolaanse vice-president José Vicente Rangel drukte zijn wens uit om normale relaties met de VS te onderhouden. We zien de VS niet als vijand of tegenstrever, maar we zullen onze houding tegenover de oorlog in Irak niet veranderen. Caracas en Washington onderhouden belangrijke handelsrelaties: Venezuela exporteert 1,5 miljoen vaten olie per dag naar de VS.

Vertegenwoordigers van het Latijns-Amerikaanse middenveld reageerden teleurgesteld op de Amerikaanse verkiezingsuitslag. Moisés Labraña, hoofd van de Chileense Confederatie van Mijnwerkers, noemde Bush’ herverkiezing een vreselijk ongeluk voor Latijns-Amerika en de rest van de wereld omdat Bush de stabiliteit van de hele planeet in gevaar brengt. Soortgelijke kritiek komt van Héctor de la Cueva, een van de leiders van de Sociale Alliantie van het Halfrond, een alliantie van linkse Latijns-Amerikaanse activisten. Dit is echt een ramp. Moeilijke tijden staan ons te wachten, tijden van grote polarisatie in onze regio, aldus de la Cueva.

Uit een enquête van het Chileense pollbureau Latinobarometro blijkt dat het aantal Latijns-Amerikanen met een positieve ingesteldheid tegenover de VS gedaald is van 73 naar 64 procent nadat Bush in 2001 is aangetreden als president. In geen enkel van de 19 landen die deelnamen aan de enquête was een meerderheid van de bevolking voorstander van de oorlog in Irak. (KC/PD)