Dossier: 

Leren in de madrassa

Madrassa’s hebben een slechte naam sinds 9/11, maar voor veel kinderen bieden ze onderwijs waar de staat en zeker de markt hen over het hoofd zien.

De madrassa’s waren oorspronkelijk instellingen voor op de islam gebaseerd hoger onderwijs. Vandaag verwijst de term naar een hele waaier van instellingen die zowat de islamitische tegenhangers zijn van de protestantse zondagsschool, katholieke broederscholen of priesterseminaries.

Ze bestaan zowel voor jongens als meisjes; op het niveau van basisonderwijs, middelbaar en hoger onderwijs; en gelden vaak als een financieel toegankelijk onderwijsnet.

Lang niet alle afgestudeerden worden imam.

Hun financiering varieert van lokale gemeenschapsbijdragen, over particuliere filantropen, tot en met de nationale overheid of die van belanghebbende derde staten. Hoewel hun curriculum op de islam is gebaseerd, bestaan er naast de madrassa’s die louter repetitief de Koran onderwijzen ook veel scholen die ook het officiële nationale curriculum opnemen, of die religieus onderricht combineren met beroepsopleidingen.

Lang niet alle afgestudeerden worden imam. Hoeveel madrassa’s er wereldwijd bestaan, is moeilijk in kaart te brengen. In Pakistan telt de overheid 22.000 geregistreerde madrassa’s telt, terwijl in Indonesië een kwart van de moslimjeugd één of andere vorm van buitenschools onderricht in een koranschool volgt.

Madrassa’s komen zowel in het soennisme als het sjiisme en zowel in het  puriteinse salafisme als het meer syncretische soefisme voor. Ze vormen een vitaal kanaal voor de ideologische inplanting en de invloed van de strekking die  de scholen opricht en beheert.

Aitor Garcia Viñas (CC BY-NC-ND.0)

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.