Leterme over internationale wanorde

Nieuws

Leterme over internationale wanorde

Minister van Buitenlandse Zaken Leterme spreekt zaterdagnamiddag de Verenigde Naties toe. Zijn toespraak bevat weinig opvallende punten. Klemtonen zijn het belang van een inclusief multilateralisme en verzet tegen een discours van haat.

Het pleidooi voor een effectief en inclusief multilateralisme is een bedekte kritiek op de G20, waar België geen deel van uitmaakt en zelfs niet mee aan tafel mag zitten zoals Nederland. Leterme verwerpt informele en regionale samenwerkingsinitiatieven niet, maar vraagt toch vooral dat de echte multilaterale instellingen meer gerespecteerd worden en dat ze zelf de nodige hervormingen doorvoeren om beter te functioneren.
De kritiek op “het discours van de haat” is een duidelijke verwijzing naar de toespraken van de presidenten van Iran en Libië. Leterme heeft zich heel duidelijk op de lijn van de Verenigde Staten geplaatst in de aanpak van Iran, waarbij de lijn van de dialoog opengelaten wordt, maar de weg van de confrontatie onvermijdelijk lijkt.
‘De ergste internationale wanorde is het feit dat nog steeds miljoenen gedood, verminkt, verkracht worden in geweld tussen en binnen staten’, is misschien de krachtigste zin uit de toespraak.