'Lot van Tamils gelijkaardig aan dat van inwoners Gaza'

Nieuws

'Lot van Tamils gelijkaardig aan dat van inwoners Gaza'

IPS-correspondenten

26 januari 2009

Het lot van meer dan een kwart miljoen Sri Lankanen is even uitzichtloos als dat van de Gaza-bewoners, zeggen humanitaire organisaties. De mensen zitten vast in erbarmelijke omstandigheden als gevolg van de gevechten tussen de Tamil Tijgers en het leger.

“Er zit nu een groot aantal mensen geconcenteerd in een klein gebied en we zijn erg bezorgd over hun veiligheid”, zegt Philippe Duamelle, de Sri Lankaanse vertegenwoordiger van Unicef, het VN-Kinderfonds. “De mensen bevinden zich dichtbij de gevechten en ze hebben amper toegang tot gezondheidszorg, onderdak, water en hygiënische verzorging.”.

Tweede Gaza

Volgens Peter Balleis, internationaal directeur van de Jesuit Relief Service (JRS), is er een tweede Gaza in de maak. JRS is een van de weinige organisaties die nog toegang heeft tot het door de LTTE gecontroleerde Vanni-gebied. “Ongeveer 300.000 mensen, twee derde van de burgerbevolking, zijn uit hun huizen verdreven en leven in kampen in gebieden die door de LTTE gecontroleerd worden. Ze zitten vast in gebied dat niet groter is dan 50 vierkante kilometer, de grootte van Gaza.”
“Door de aanhoudende gevechten en de opschuivende frontlinie zitten tienduizenden vluchtelingen in een gebied dat zo klein is dat er ernstige bezorgdheid is over hun fysieke veiligheid en hun leefomstandigheden, vooral op het vlak van hygiëne.”, zegt ook het Internationale Rode Kruis, de enige hulporganisatie die nog permanent toegang heeft tot LTTE-zones en al voedsel en andere hulpgoederen aanvoerde.

Landmijnen

Door de strenge controles verhindert de LTTE dat de mensen naar veiliger oorden trekken, zegt JRS-directeur Peter Balleis. Volgens het ministerie van Defensie hebben de Tamil Tijgers hun zones ook vol landmijnen gelegd hebben om de mensen het vluchten te beletten.
De humanitaire organisaties vragen de Tamil Tijgers dat ze de burgerbevolking de kans geven zich in veiligheid te brengen. Ook John Holmes, VN-ondersecretaris voor humanitaire zaken, deed eerder deze maand al een oproep in die zin.
Door de toegangsbeperkingen is informatie over burgerslachtoffers schaars. De regering zegt dat het leger er in elk geval alles aan doet om burgerslachtoffers te vermijden.
Tienduizenden burgers zijn uit de gevechtszones gevlucht sinds begin 2008. Volgens de VN bevinden zich nu minstens 230.000 mensen ten oosten en ten noorden van de gevechten. Aanvankelijk konden ze dieper in Tijger-gebieden vluchten maar nu kunnen ze geen kant meer uit.
Volgens de website van het ministerie van Defensie heeft het leger “de volledige controle” over Mullaitivu, het laatste bastion van de Tamil Tijgers (LTTE), maar nergens meldt het dat LTTE-leiders zijn gevangen genomen. Volgens Paikiasothy Saravanamuttu, directeur van het Centrum voor Beleidsalternatieven (CPA), een Sri Lankaanse denktank, zal er ondanks de overwinningen van het leger “altijd een beperkte opstand zijn behalve als er een onderhandeld akkoord met de Tamils komt.” De LTTE vechten al meer dan een kwarteeuw voor een onafhankelijke staat voor etnische Tamils, die 18 procent van de Sri Lankaanse bevolking uitmaken.