Luchtvervuiling doet rivieren aanzwellen

Nieuws

Luchtvervuiling doet rivieren aanzwellen

Luchtvervuiling doet rivieren aanzwellen
Luchtvervuiling doet rivieren aanzwellen

07 oktober 2014

Luchtvervuiling heeft een significant effect op het debiet van rivieren op het noordelijk halfrond, blijkt uit een Brits-Franse studie in Nature Geoscience. De luchtvervuiling filtert het zonlicht, waardoor minder water verdampt en meer wegvloeit via rivieren.

![](//images.mo.be/sites/default/files/styles/3_2_standard_photo_format/public/field/image/40770_43498_hRBoQ8.png?itok=bxX2xIRq " "Solar dimming" heeft een invloed op het debiet van de rivieren in sterk geïndustrialiseerde regio's.")

“Solar dimming” heeft een invloed op het debiet van de rivieren in sterk geïndustrialiseerde regio’s.

Luchtvervuiling leidt tot een toename van aerosols in de lucht die het zonlicht weerkaatsen. Daardoor bereikt minder zonlicht het aardoppervlak, een effect dat “solar dimming” wordt genoemd. Het effect is duidelijk vastgelegd in de jaren zeventig toen in Europa en Noord-Amerika volop steenkool werd verbrand, en het verminderde na de jaren tachtig met de invoering van strengere wetten op luchtvervuiling.

In de nieuwe studie stelden de wetenschappers vast dat datzelfde mechanisme ook invloed had op het debiet van rivieren. Omdat minder zonlicht het aardoppervlak bereikt, verdampt ook minder oppervlaktewater en komt er dus meer in de waterlopen terecht.

25 procent

“We stelden de impact vast van solar dimming op een hoger debiet van de rivieren in sterk geïndustrialiseerde regio’s”, zegt hoofdonderzoekster Nicola Gedney van het Met Office. “We schatten dat, in de meest vervuilde delen van het Centraal-Europese stroombekken, het effect zelfs tot een stijging van het debiet met 25 procent leidde tijdens de piekperiode in de jaren tachtig.”

De studie is een samenwerking tussen wetenschappers van het Britse Met Office, het Centre Ecology and Hydrology, de Universiteit van Reading, de Universiteit van Exeter en het Franse Laboratoire de Météorologie Dynamique.