Malawi bezorgd over opmars kruidengeneeskunde

Skip Russel CC BY-NC-ND 2.0

Computer center en dokterspraktijk

De Malawische Pharmacy, Medicines en Poisons Board (PMPB) stelt vast dat de verkoop van geneeskrachtige kruiden en traditionele medicijnen sterk blijft stijgen. In sommige gevallen worden die behandelingen aangeprezen als oplossingen voor ernstige aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk of zelfs hiv/aids of kanker.

Wetenschappelijk onderzoek

Dat is zorgwekkend, zegt de raad, want de geneesmiddelen zijn niet wetenschappelijk onderzocht op hun werking en zijn niet officieel goedgekeurd.

‘Momenteel heeft geen enkele verdeler van traditionele medicijnen een certificaat van de PMPB’

‘Momenteel heeft geen enkele verdeler van traditionele medicijnen een certificaat van de PMPB’, stelt de raad.

‘We zijn ons bewust van de risico’s en werken aan nieuwe regels die de middelen duidelijk classificeren op basis van de risicoprofielen, zoals de plantaardige oorsprong en traditioneel gebruik. De nieuwe regels moeten goedgekeurd worden door het ministerie van Volksgezondheid.’

De raad waarschuwt niet enkel de producenten, maar ook de verdelers van de geneesmiddelen.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift