Meer dan 2 miljoen mensen getroffen

In Malawi lijdt nu 40 procent van de bevolking honger

© Feed my starvibg Children / Flickr (CC BY 2.0)

Malawese jongen krijgt voedselhulp (Archiefbeeld uit 2012 ter illustratie)

In Malawi treft een combinatie van droogte, verschillende tropische stormen en de impact van El Niño meer dan twee miljoen mensen. Het Wereldvoedselprogramma van de VN start noodhulp.

Malawi krijgt te maken met een complexe combinatie aan problemen. Natuurfenomeen El Niño zet de gevolgen van de klimaatcrisis op scherp, terwijl het land nog lang niet hersteld was van de zware tropische stormen in 2022 en 2023. Het zuiden en centrum van het land kregen ook nog eens te maken met langdurige droogte, terwijl overstromingen in de noordelijke en centrale gebieden de gewassen hebben weggespoeld. En het land kampt ook nog eens met de cholera-epidemie die heel Zuidelijk Afrika treft.

Malawi is gedwongen basisproducten te importeren en dat leidt tot snel stijgende voedselprijzen. In amper een jaar tijd zijn de maïsprijzen bijna verdubbeld. Het grootste deel van de bevolking is afhankelijk van de landbouw, en mislukkende oogsten van basisgewassen als maïs, rijst, sojabonen en kikkererwten treffen miljoenen mensen. Bijna 40 procent van de bevolking lijdt nu honger.

Noodtoestand

President Lazarus Chakwera heeft de noodtoestand al uitgeroepen in 23 van de 28 districten die getroffen zijn door El Niño. Volgens een voorlopige inschatting is 749.000 hectare – of 44% van het Malawische areaal landbouwareaal – getroffen. Het Wereldvoedselprogramma plant twee tot drie maanden noodhulp voor twee miljoen mensen in het land en heeft daarvoor 70 miljoen dollar nodig.

‘De impact is enorm, en dat geldt ook voor de noden’, zegt Paul Turnbull, vertegenwoordiger van het WFP in Malawi. ‘We kunnen een hongercatastrofe voor de zwaarst getroffen gezinnen voorkomen, maar we hebben de tijd niet aan onze kant. Ik roep de internationale gemeenschap op om nu in actie te komen en ons te helpen levens te redden.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.