Mannen sneller kaal door luchtvervuiling

Nieuws

Mannen sneller kaal door luchtvervuiling

Joren Gettemans

06 mei 2008

Mannen die tevergeefs alle middelen uitgeput hebben in de strijd tegen oprukkende kaalheid, rest nog één remedie: verhuizen. Uit onderzoek van de Universiteit van Londen blijkt immers dat mannen die in een regio met veel luchtvervuiling leven meer last hebben van kaalheid.

Twee derde van de mannen krijgt vroeg of laat met kaalheid te maken. Dat is voor een deel erfelijk bepaald, maar in een artikel in het Journal of Investigative Dermatology tonen onderzoekers aan dat de luchtkwaliteit en roken het proces kunnen versnellen. Ze vermoeden dat de giftige stoffen in sigarettenrook en luchtvervuiling de aanmaak blokkeren van de proteïnen waaruit het haar opgebouwd is.
“We denken dat de vervuiling via de bloedsomloop of de huid in de haarfollikel terecht kan komen en daar de vorming van een nieuwe haarvezel in het gedrang brengt”, zei onderzoeker Mike Philpott in de Britse krant Daily Mail. “In onze omgeving is er een waaier van stoffen aanwezig die daarvoor kunnen zorgen. Stoppen met roken of gezondere lucht kan dus zorgen dat haar minder snel verdwijnt.”
Het onderzoek kan belangrijke gevolgen hebben voor mannen die aan kaalheid leiden, wanneer nieuwe behandelingen zich specifiek gaan richten op de schadelijke invloed van de giftige deeltjes.