Maori’s verkiezingsthema tegen wil en dank

Nieuws

Maori’s verkiezingsthema tegen wil en dank

Bob Burton

19 september 2005

De partij van de Maori’s, de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland, heeft vorig weekend voor het eerst meegedaan aan de verkiezingen. De Maori Party sleepte vier zetels in de wacht. In het sterk verdeelde politieke landschap van Nieuw-Zeeland heeft Labour, de grootste partij, die vier zetels nodig om een minderheidsregering te vormen. Dat brengt Labour in een erg lastig parket.

De Labour Party onder leiding van Helen Clark blijft de grootste partij in Nieuw-Zeeland na de verkiezingen van afgelopen zaterdag. Labour moet nu net als in 2002 een minderheidsregering vormen. Dat lukt niet meer met de Progressive Alliance en de United Future Party alleen - de drie partijen van de minderheidsregering die Nieuw-Zeeland bestuurden, trokken allemaal aan het kortste eind.

De rechtse National Party kroonde zich met een sprong van 27 naar 49 zetels de grote overwinnaar van deze verkiezingen. De drie regeringspartijen – Labour, Progressive Alliance en de United Future Party – hebben nu samen 54 zetels in het parlement. Voor een meerderheid zijn 62 zetels nodig. Een vierde huwelijkspartner is dus nodig.

Labour lonkte tijdens de verkiezingscampagne naar de groenen. Maar de Green Party wees het aanzoek af en coalitiepartner United Future ziet een cohabitatie met de groenen niet zitten. Alle ogen zijn nu gericht de Maori Party. Die partij werd vorig jaar opgericht en haalde vier zetels binnen.

Dat Labour misschien de steun van de Maori’s nodig heeft, komt erg slecht uit. Inheemse rechten zijn een bijzonder gevoelig thema geworden bij de Nieuw-Zeelandse kiezer. Het succes van de National Party is voor een deel te verklaren door de agressieve campagne tegen het zogenaamde ‘separatisme’ van de oorspronkelijke Nieuw-Zeelandse bevolking. Een groot deel van de witte Nieuw-Zeelanders voelt zich bedreigd de aanspraken van de Maori’s op eigen grond en zelfbeschikking.

Tariana Turia, de leider van de Maori Party, heeft twee weken tijd gevraagd om een reeks hui (traditionele vergaderingen) te beleggen met de Maori-gemeenschappen in Nieuw-Zeeland. Turia behoorde tot vorig jaar zelf tot Labour. Ze bezette er één van de zeven zetels die in het Nieuw-Zeelandse parlement is gereserveerd voor de Maori’s. Maar ze nam ontslag uit haar partij uit onvrede over het feit dat de regering in beroep ging tegen een vonnis dat de Maori’s eigendomsrechten gaf op bepaalde kust- en zeegebieden. (MM)