Medicinale cannabis wint terrein in Latijns-Amerika

Drie Latijns-Amerikaanse landen hebben beleid aangenomen om gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden mogelijk te maken. In de afgelopen weken zijn flinke stappen gezet op weg naar legalisering van cannabis in de regio.

Bogdan (CC by-nc-sa 3.0)

In Uruguay is cannabis vanaf juli verkrijgbaar bij apotheken.

Colombia en Argentinië hebben regels opgesteld voor de teelt en verkoop van cannabis en ook voor de productie van afgeleide producten. In Uruguay is cannabis vanaf juli verkrijgbaar bij apotheken.

Chili, Jamaica en Puerto Rico hebben ook het medicinale gebruik van de plant in de afgelopen jaren goedgekeurd. In Mexico debatteert het Congres er nog over.

De nieuwe regelgeving biedt kansen voor onderzoek naar de therapeutische en farmacologische eigenschappen van de plant. De maatregelen zijn echter nog onderwerp van debat onder wetenschappers, die van mening verschillen over legalisering, de behoefte aan klinische testen en de controlemaatregelen.

Tot op heden zijn er 45 ziektebeelden vastgesteld die niet reageren op conventionele geneesmiddelen, maar wel op cannabis.

Vingerafdrukken

De cannabis is niet zomaar verkrijgbaar. In Uruguay moet iemand zich daarvoor eerst registeren en zich identificeren door vingerafdrukken te geven. Ongeveer dertig apotheken werken mee aan dat systeem.

Agent Agent (CC by-nc-sa 0.0)

Cannabis kan epilepsie verminderen

In Colombia zijn in april vier soorten vergunningen ingesteld die vijf jaar geldig zijn: voor het maken van afgeleide producten, het planten van zaden, het cultiveren van psychoactieve cannabis en het cultiveren van niet-psychoactieve cannabis. De drug mag alleen gepromoot worden in wetenschappelijke en technische publicaties en enkel voor medisch gebruik.

Ook in Argentinië werd vorige maand wetgeving aangenomen. Voor de wetgeving werd al een jaar gepleit door moeders met kinderen met ziekten of neurologische afwijkingen, in het bijzonder epilepsie, die niet reageren op conventionele behandelingen. Cannabis kan nu gebruikt worden voor epilepsie, kanker, chronische pijn, fibromyalgie, glaucoom, multiple sclerose en andere doeleinden die het Argentijnse ministerie van Gezondheid goedkeurt.

Onderzoek verboden

Niet iedereen is enthousiast over de ontwikkelingen. Marcelo Merello, directeur van de afdeling Neurowetenschappen van de Stichting voor de Strijd tegen Neurologische Ziekten bij Kinderen (Fleni), wijst erop dat er weinig wetenschappelijke data zijn over de effectiviteit van cannabis. ‘Wetenschap en onderzoek lopen in dit geval ver achter bij de wetgeving en dat is echt een probleem, vooral voor patiënten, maar ook voor artsen’, zegt Merello.

‘We konden slechts korte tijd onderzoek doen omdat het verboden was.’

Carlos Magdalena, neuroloog bij het Kinderziekenhuis Dr. Ricardo Gutierrez in Buenos Aires, zet vraagtekens bij dit argument. ‘We konden slechts korte tijd onderzoek doen omdat het verboden was’, zegt hij. ‘Als sommige collega’s ons vragen om langdurige studies, denken wij dat zij het bewijs willen devalueren. Het is een manier om mogelijke therapeutische alternatieven en mogelijke verbetering van de levenskwaliteit te voorkomen, een manier die weinig oog heeft voor het belang van de patiënt.’

Tijdens een congres in 2014 werden twaalf case studies gepresenteerd van de Argentijnse Vereniging voor Neurologie. Die moesten volgens Magdalena ‘in het geheim, met wat schaamte’ worden gedaan. Hij benadrukt dat voor het eerst in de geschiedenis de traditionele arts-patiëntrelatie ‘waarbij normaal gesproken de eerste de kennis heeft en de laatste passief is’, is omgekeerd als gevolg van het recente beleid.

Merello ziet in de goedkeuring van cannabis niet zozeer een voordeel voor het gebruik ervan, maar is er blij mee omdat het de deuren opent voor wetenschappelijk onderzoek. ‘De wetenschap moet de mogelijkheid hebben verklaringen uit te geven over de veiligheid en het nut van cannabis. Dat moet zo snel mogelijk, zodat patiënten, als er voordelen zijn, daar snel van kunnen profiteren.’

Rotbuche (CC by-nc-sa 0.0)

 

Zelf kweken

Valeria Salech, voorzitter van de Chileense ngo Mama Cultiva en moeder van een 10-jarige jongetje met epilepsie en autisme, behandelt haar zoon met cannabisolie uit planten die ze zelf thuis kweekt. ‘Zeer traditionele en bevooroordeelde artsen wilden ons niet helpen, ze zeiden dat cannabis niet zou werken’, zegt ze. ‘We zijn zelfs klinieken uitgezet omdat we de autoriteit van de arts uitdaagden.’

‘In rijke landen is cannabis geïntegreerd in de medische keten, waardoor een miljoenenindustrie is ontstaan.’

María Laura Alasi, oprichter van Cannabis Medicinal Argentina, zegt dat er een manier is om tegemoet te komen om de zorgen over verslaving. ‘Soms voldoet een enkele variant van de olie niet, dus is het noodzakelijk om de soorten cannabis af te wisselen zodat er geen gewoonte ontstaat’, legt ze uit. Salech en Alasi vinden om die reden dat het zelf kweken van cannabis gelegaliseerd moet worden en ook om te voorkomen dat laboratoria die de olie zelf leveren, de regels gaan bepalen.

‘In rijke landen is cannabis geïntegreerd in de medische keten, waardoor een miljoenenindustrie is ontstaan’, zegt bioloog Marcelo Rubinstein, onderzoeker bij het Instituut voor Onderzoek naar de Toepassing van Genetische Moleculaire Biologie Dr. Héctor N. Torres (Ingebi) in Argentinië.

Magdalena pleit voor een netwerk dat zich bezighoudt met zorg, opleiding en institutionalisering van cannabisgebruik in gezondheidsorganisaties.

 

Bron: Scidev.net

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.