Meerderheid Amerikanen wil klimaatakkoord. Ondanks Trump.

Nieuws

Meerderheid Amerikanen wil klimaatakkoord. Ondanks Trump.

Meerderheid Amerikanen wil klimaatakkoord. Ondanks Trump.
Meerderheid Amerikanen wil klimaatakkoord. Ondanks Trump.

IPS

22 november 2016

Een grote meerderheid van de Amerikanen, 71 procent, wil de Amerikaanse deelname aan het Klimaatakkoord van Parijs in stand houden. Dat geldt ook voor 57 procent van de Republikeinen, de achterban van de aankomende president Donald Trump.

De cijfers zijn gisteren (maandag) gepubliceerd door de Chicago Council on Global Affairs.

Trump zei voor zijn verkiezing dat hij zich wilde terugtrekken uit het klimaatakkoord, maar een dergelijke actie kan waarschijnlijk op weinig begrip rekenen van het Amerikaanse publiek.

De cijfers zijn consistent met andere onderzoeken die erop wijzen dat de Amerikaanse bevolking niet alleen achter diverse internationale klimaatafspraken staat, maar ook eenzijdige reductie van de uitstoot van CO2 steunt.

41 procent van de Amerikanen ziet de klimaatverandering als een ‘serieus en dringend’ probleem.

Uit een recent onderzoek van het Yale Program on Climate Change Communication en de George Mason University, bleek dat de meeste Amerikanen willen dat de CO2-uitstoot omlaag gaat, los van de vraag wat andere landen doen.

Het gisteren gepubliceerde onderzoek laat zien dat 41 procent van de Amerikanen de klimaatverandering ziet als een ‘serieus en dringend’ probleem. Zij vinden dat actie ondernomen moet worden, ook als dat veel geld kost. In 2010 vond 29 procent van de Amerikanen dit.

Achtendertig procent van de Amerikanen zegt dat het probleem van de klimaatverandering wel aangepakt moet worden, maar dat hiermee geen grote haast is en dat de kosten beperkt moeten blijven, omdat de gevolgen pas langzaam zichtbaar worden.

Twee op de tien Amerikanen (19 procent), vindt dat helemaal niets gedaan moet worden wat geld kost, totdat zeker is dat de klimaatverandering daadwerkelijk een probleem is. In 2010 vond 26 procent van de Amerikanen dit.

Uitzondering op de regel

Traditioneel zijn enkel landen lid van de klimaatgesprekken binnen de VN, maar er zijn uitzonderingen, zoals de Europese Unie.

Californië en een tiental andere staten zijn van plan door te gaan als Trump de klok probeert terug te draaien.

De raamconventie over de klimaatverandering (UNFCCC) is ook niet helemaal sluitend en laat bijvoorbeeld heel wat organisaties en instellingen toe als observator bij de gesprekken.

Ook nu is er al een Californische delegatie aanwezig op de klimaattop in Marrakesh (COP22).

Deze wil de internationale gemeenschap verzekeren dat de staat zich zal blijven inzetten om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

De Californische delegatie sprak er onder meer met Canadese, Chinese en Duitse ministers.

Californië is niet de enige staat die van plan is door te gaan als Trump de klok probeert terug te draaien. Ook Washington State, New York State, New England en Vermont zijn bij een tiental staten die zich actief zullen verzetten tegen Trump.