Mensenhandel Oost-Europa neemt toe door crisis
Pavol Stracansky
22 mei 2009
De economische crisis heeft in Oost-Europa geleid tot een toename van de mensenhandel. Veel Oost-Europeanen zijn wanhopig op zoek naar werk en staan open voor migratie, zeggen migratie- en vrouwenrechtenorganisaties.
Bendes van mensensmokkelaars hebben het voorzien op mensen zonder werk die het steeds moeilijker krijgen de eindjes aan elkaar te knopen. Veel van die mensen zijn bereid alles aan te grijpen om naar het buitenland te kunnen voor werk, zegt Jean-Philipe Chauzy, hoofd communicatie van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in Genève.
Moldavië, het armste land van Europa, staat bekend als een van de landen met de grootste problemen. Uit zowel Moldavië als andere Baltische staten komen berichten over mensenhandelaars die actief nachtclubs en cafés afstruinen en op internet zoeken naar slachtoffers. “Armoede vergroot het risico op mensenhandel”, zegt Ludmila Tiganu, hoofd van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) in Moldavië.
Mensenhandel is een wereldwijde miljardenindustrie. Naar schatting worden er jaarlijks miljoenen mensen slachtoffer van, meestal vrouwen. Zij reageren op advertenties voor werk in het buitenland en belanden vervolgens in slavernij. De criminelen die voor het transport zorgen en hun slachtoffers ‘verkopen’, doen zich vaak voor als werkgevers. Ze vragen de vrouwen hun paspoort af te geven voor het regelen van een werkvergunning. Gewoonlijk worden ze daarna gedrogeerd, geslagen of verkracht om ze te dwingen mee te werken. Hun enige identiteitsbewijs, nodig om weer thuis te komen, zijn ze kwijt. Ook dreigen de criminelen familieleden van de vrouwen iets aan te doen, als ze hulp vragen bij de plaatselijke autoriteiten.
Ook mannen slachtoffer
De IOM zegt dat ook steeds meer mannen het slachtoffer worden van mensenhandel, vooral in de armste Europese landen, zoals Wit-Rusland. Zij worden vaak ingezet bij bouwprojecten. Mensenhandel is al lange tijd een groot probleem in Oost-Europa. De IOM en de Verenigde Naties schatten dat jaarlijks ongeveer 120.000 mensen Oost-Europa slachtoffer zijn van mensenhandel.
“De problemen met mensenhandel worden groter en hoe langer de recessie duurt, hoe meer mensen onder financiële druk komen te staan”, zegt Chauzy. Vrouwenrechtengroepen willen dat de regeringen meer doen om de problemen aan te pakken. Volgens IOM zijn Oost-Europeanen zich goed bewust van de mensenhandel, maar denken de meeste mensen dat het hen niet zal overkomen.