‘Wrede aanvallen op de mensenrechten in Rusland vragen om dringende actie’

Amnesty International geeft nieuw verkozen Russisch parlement tien belangrijke prioriteiten mee

OSCE / Flickr (CC BY-SA 2.0)

Verkiezingslijst in Rusland (verkiezingen 2018). De Russische autoriteiten doen er volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International alles aan om kritische stemmen het zwijgen op te leggen. Amnesty roept het Russische parlement op om dringend werk te maken van de slechte mensenrechtensituatie in het land.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept het Russische parlement op om dringend werk te maken van de slechte mensenrechtensituatie in het land. Naar aanleiding van de parlementsverkiezingen van afgelopen weekend schuift de organisatie een verlanglijst met tien aandachtspunten naar voren.

Amnesty International (AI) stelde een lijst op met tien belangrijke prioriteiten op vlak van de mensenrechten. Die lijst is bestemd voor de leden van de Doema, het Russische parlement.

De autoriteiten doen er alles aan om kritische stemmen het zwijgen op te leggen.

Het gaat daarbij onder meer over het recht op vrijheid van meningsuiting, van vreedzame vergadering en van vereniging. Ook vraagt de organisatie wetgeving inzake huiselijk geweld en beleid dat homofoob geweld aan banden legt.

Volgens AI vragen wrede aanvallen op de mensenrechten in Rusland om dringende actie. ‘Er moeten uitgebreide wetshervormingen komen zodat Rusland kan voldoen aan zijn mensenrechtenverplichtingen’, zegt Natalia Zviagina van het Amnesty-kantoor in Moskou. ‘De Doema moet ook nieuwe pogingen om de mensenrechten in te perken, afwijzen’, zegt ze.

Repressie

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen escaleerde het harde optreden van de regering tegen critici. Verschillende oppositieleden mochten op grond van nieuwe, repressieve wetten geen openbare functies uitoefenen. Anderen werden gedwongen Rusland te verlaten om aan vervolging te ontkomen. Sommigen werden gevangengezet.

De autoriteiten doen er bovendien alles aan om kritische stemmen het zwijgen op te leggen. Het bekendste voorbeeld is dat van Aleksej Navalny, die nog steeds als gewetensgevangene wordt vastgehouden. Zijn anti-corruptiestichting FBK en netwerk van kantoren werden als “extremistisch” bestempeld en verboden.

‘Dit is het moment om voor de nieuwe afgevaardigden van de Doema om hun beloften waar te maken.’

Ook onafhankelijke media en mensenrechtenactivisten kwamen onder druk te staan. Ten minste achttien organisaties, waaronder Dozhd TV, een van de laatst overgebleven onafhankelijke televisiezenders in Rusland, en de nieuwswebsite Vazhnye Istorii, zijn aangemerkt als “buitenlandse agenten”. Kritische websites werden geblokkeerd en ook zijn er invallen geweest in de huizen van journalisten.

Amnesty roep de Doema op om de wetten terug te draaien die het mogelijk maken om politiek activisme een halt toe te roepen en mensenrechtenverdedigers te vervolgen.

Ook de anti-extremisme-wetgeving die als wapen tegen de oppositie is gebruikt, moet in overeenstemming worden gebracht met de internationale mensenrechtenwetgeving en de grondwet, zegt de organisatie. ‘Daarmee moet worden voorkomen dat deze wet ooit nog voor politieke doeleinden wordt misbruikt.’

Huiselijk geweld aan banden

Verder roept Amnesty het kersverse parlement op om de homofobe wet die ‘propaganda van niet-traditionele seksuele relaties tussen minderjarigen’ verbiedt, in te trekken. Die wet heeft geleid tot haatmisdrijven tegen LGBTI+-personen, stelt AI.

Verder staat op de prioriteitenlijst een oproep om een langverwachte wet over huiselijk geweld aan te nemen en dat strafrechtelijk te beteugelen.

‘Tijdens hun verkiezingscampagnes beloofden de nieuwe afgevaardigden van de Doema de Russen een beter leven en een betere toekomst. Dit is het moment om hun beloften waar te maken. De lijst met prioriteiten op het gebied van mensenrechten die Amnesty International heeft opgesteld, is niet allesomvattend, maar het is een belangrijk begin’, besluit Zviagina.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift