Mexicaanse Kerk ruziet over "goede werken" drugsdealers

Nieuws

Mexicaanse Kerk ruziet over "goede werken" drugsdealers

Diego Cevallos

10 april 2008

In Mexico is een polemiek ontstaan over de uitspraken van de voorzitter van de Mexicaanse bisschoppenconferentie, Carlos Aguiar. Die had gezegd dat de drugsdealers in zijn bisdom geld geven voor gebouwen en religieuze projecten en dat ze soms om spirituele bijstand komen vragen.

Voor godsdienstsocioloog Bernardo Barranco is de uitspraak van Aguiar geen nieuws, maar wel het feit dat er binnen de Kerk kritiek op komt. “Het incident legt een interne machtstrijd bloot, met name door de tussenkomst van de conservatieve vleugel van de katholieke Kerk. Die wil de meer gematigde Aguiar aanwrijven dat hij banden heeft met de drugsmaffia”, zegt Barranco, die ook columnist is en vaak over religieuze zaken komt spreken op de radio.
Aguiar, die als voorzitter van de bisschoppenconferentie voor alle Mexicaanse bisschoppen spreekt, zei vrijdag dat “in landelijke gebieden, waar zelfs de regering geen geld uitgeeft, drugsdealers projecten financieren die heel wat betekenen voor de gemeenschap.” “Ik wil dat hier niet goedpraten”, voegde Aguiar eraan toe, “Ik zeg de dingen gewoon zoals ze zijn.” De bisschop zei ook voorstander te zijn van een wet die drugshandelaars beschermt als ze hun illegale activiteiten staken.

Werken van barmhartigheid

Daarop kwam reactie van de conservatieve aartsbisschop van Mexico-stad, Norberto Rivera, die er in de VS van wordt beschuldigd een pedofiele priester de hand boven het hoofd te hebben gehouden. Een woordvoerder van Rivera liet verstaan dat “vuil” drugsgeld niet kan worden witgewassen, ook niet door er werken van barmhartigheid mee te verrichten.
Aguiar kwam voor zijn uitspraak ook nog uit andere hoeken onder vuur te liggen. Commentator Ángels Granados schreef in het progressieve weekblad Proceso en de krant Reforma dat de bisschop de smokkelaars “een aureool van eerbaarheid” had gegeven, door te zeggen dat ze goede werken steunen.
De protestantse kerk in Mexico ging nog verder. De voorzitter van het Nationale Broederschap van Evangelische Kerken, Arturo Farela, heeft de Procureur-Generaal maandag gevraagd een onderzoek in te spannen naar de vermeende drugsconnecties van de katholieke kerk.
In september 2003 begon de Procureur-Generaal al met een onderzoek naar vermeende witwaspraktijken door de kardinaal van Guadalajara, Juan Sandoval. Het onderzoek werd enkele maanden later stilgelegd bij gebrek aan bewijzen. En in 2005 zei de bisschop van de stad Aguascalientes, Ramón Godínez, dat “sommige schenkingen aan de Kerk afkomstig kunnen zijn van de drugshandel, maar dat het geld wordt gezuiverd als het dient voor goede werken.”

“Geen institutionele band”

“Je kan moeilijk volhouden dat niemand in de Kerk contacten heeft met het drugsmilieu, maar het is overdreven van te zeggen dat het om een institutionele band gaat”, meent Elío Masferrer, godsdienstexpert aan de Nationale School voor Antropologie en Geschiedenis. Tijdens het bewind van president Carlos Salinas (1988-1994) gaf de toenmalige gezant van het Vaticaan, Girolamo Prigione, toe dat hij drugshandelaars had ontmoet en zelfs boodschappen van de overheid had overgemaakt.
De Mexicaanse drugskartels zijn verantwoordelijk voor het gros van de verdovende middelen die naar de Verenigde Staten worden gesmokkeld. Veel drugsbonzen komen uit landelijke gebieden, waar de mensen bijzonder gehecht zijn aan het katholicisme. Uit sommige getuigenissen blijkt dat de smokkelaars er niet voor terugschrikken ’s middags naar de kerk te gaan nadat ze ’s morgens iemand hebben vermoord.