Mexicaanse vredeskaravaan trekt door VS

Nieuws

Mexicaanse vredeskaravaan trekt door VS

Mexicaanse vredeskaravaan trekt door VS
Mexicaanse vredeskaravaan trekt door VS

Emilio Godoy

12 augustus 2012

Er is opnieuw een karavaan vertrokken om aandacht te vragen voor het drugsgeweld in Mexico, maar dit keer trekken de deelnemers door de VS richting Washington. Ze vragen een einde aan de wapenexporten naar Mexico.

“De VS zouden moeten stoppen zoveel wapens te produceren, die zoveel schade aanrichten”, zegt activist Fernando Ocegueda. Het is de boodschap die zeventig familieleden van slachtoffers willen verkondigen tijdens een rondreis van een maand in de Verenigde Staten.

“We voelen ons hopeloos, omdat we genegeerd worden”, zegt Ocegueda. “We willen het bewustzijn aanwakkeren over de verkoop van wapens, die over de grens in ons land stromen en er enorme schade aanrichten.”

Ocegueda is de oprichter van de mensenrechtengroep Unidos por los Desaparecidos de Baja California. Hij zoekt nog altijd naar zijn zoon Fernando, die uit zijn huis werd gehaald in de grensstad Tijuana in februari 2007 door mannen in politie-uniformen.

Washington

De activisten beginnen in San Diego en reizen langs Phoenix, Los Angelos, Chicago en Atlanta om uiteindelijk in Washington aan te komen, halverwege september. Tijdens hun reis zullen ze zo’n tachtig Amerikaanse organisaties ontmoeten. Ze ijveren voor een andere aanpak van de drugsproblematiek en efficiënte maatregen tegen de wapensmokkel en witwaspraktijken.

“We willen het Amerikaanse volk vertellen dat hun verslaving aan wapens de dood van onze geliefden betekent, en een crisis voor onze democratie”, zegt Javier Sicilia, die de Beweging voor  Vrede, Gerechtigheid en Waardigheid oprichtte. Zijn zoon werd brutaal vermoord in 2011.

Het is al de derde karavaan die door Sicilia aangevoerd word. Een eerste reis bracht hem van Centraal naar Noord-Mexico in juni 2011, een tweede naar het zuiden op het einde van het jaar.

“We hopen een brede conversatie op te starten over wat er nodig is voor vrede in Mexico. Dat gaat verder dan de mislukte oorlog tegen drugs. We moeten striktere mechanismen hebben om de instroom van oorlogswapens te stoppen”, zegt Ted Lewis, directeur van het Mexico Programma bij de Global Exchange.

Zwarte markt

Er zijn volgens de officiële cijfers 6.700 wapenhandelaren met een vergunning langs de grens. Tussen 1994 en 2004 was er een federaal verbod om semi-automatische wapens te verkopen, en ngo’s roepen op om dat verbod opnieuw in te stellen.

“Wat ons het meeste treft, is de onverschilligheid”, zegt Guadalupe Fernández, een van de activisten. “De overheid wil haar verantwoordelijkheid niet opnemen.”  Fernández zoekt als sinds januari 2009 naar haar zoon José Robledo. Hij raakte vermist in de stad Monclova.

In 2011 rapporteerde de Amerikaanse overheid dat zo’n 62.000 wapens verdwenen waren uit de inventaris van wapenhandelaren tussen 2008 en 2010. Ze zijn waarschijnlijk gestolen of verkocht op de zwarte markt.