Mexicanen bijna zo dik als Amerikanen

Nieuws

Mexicanen bijna zo dik als Amerikanen

Adrián Reyes

09 augustus 2006

Alleen Amerikanen zijn nog dikker dan Mexicanen. Een Mexicaans kind op vijf is te dik, en maar liefst zeven op de tien volwassenen. "We moeten af van het idee dat een dik kind een gezond kind is", zegt Gisela Anaya van de Mexicaanse Diabetes Federatie.

Alleen Amerikanen zijn nog dikker dan Mexicanen. Een Mexicaans kind op vijf is te dik, en maar liefst zeven op de toen volwassenen. “We moeten af van het idee dat een dik kind een gezond kind is”, zegt Gisela Anaya van de Mexicaanse Diabetes Federatie.

Mexicanen zijn dikker omdat ze andere eetgewoonten hebben aangenomen, zegt Emilio Fernández, hoofd van de Platícame Stichting voor Kinderen en Ouderen met Diabetes. Mexicanen eten steeds minder fruit en groenten en steeds meer junkfood. Kinderen bewegen bovendien veel minder dan vroeger.

De afgelopen vijf jaar steeg het aantal Mexicanen boven de twintig dat lijdt aan overgewicht, met 10 procent naar 70 procent van de bevolking. Een “stille epidemie”, zo noemde de minister van Gezondheid Julio Frenk Mora de trend. Overgewicht vergroot ook de kans op hart- en vaatziekten. Zesentwintig procent van de Mexicanen heeft last van hoge bloeddruk en 13 procent heeft veel cholesterol in het bloed.

Van de kinderen tussen tien en zeventien jaar oud, is ruim 36,4 procent van de meisjes en 35,9 procent van de jongens te dik. Elke kilo overgewicht vergroot de kans op diabetes met 5 procent, stellen de auteurs van het recent verschenen Nationaal Voedingsonderzoek. De onderzoekers beweren ook dat te dikke kinderen en pubers 70 procent kans lopen om op latere leeftijd eveneens aan overgewicht te lijden.

Gisela Ayala van de Diabetes Federatie zegt dat ook de toegenomen onveiligheid op straat bijdraagt aan het dikker worden van kinderen. Ze spelen vaker binnen met computergames. Daarnaast zou de levensstijl van ouders, die het steeds drukker hebben, invloed hebben. Mexicanen ondernemen minder vaak activiteiten met het hele gezin.

Zo’n 90 procent van de te dikke Mexicanen denkt dat overgewicht geen extra gezondheidsrisico’s meebrengt, zegt Agustín Lara Esqueda, directeur van een overheidsprogramma voor volwassenen en ouderen. De voorlichtingscampagne waar hij verantwoordelijk voor is, is erop gericht om de buikomvang van mensen met obesitas voor 2010 te verminderen met vijf centimeter. Dat zou volgens Lara Esqueda het risico op hart- en vaatziekten met 30 procent verminderen.

“Obesitas is ook een van de factoren die het risico op diabetes verhoogt. Daarom willen we dat de overheid iets doet aan deze ontwikkeling”, zegt Fernández. Hij denkt onder meer aan voorlichting op scholen. (JS/ADR)