"Mexico boekt nauwelijks winst in strijd tegen corruptie"

Nieuws

"Mexico boekt nauwelijks winst in strijd tegen corruptie"

Emilio Godoy

10 mei 2012

Mexico boekt nauwelijks winst in de strijd tegen corruptie. "De beschikbare juridische instrumenten worden zelden gebruikt", zegt Eduardo Bojórquez, directeur van Transparencia Mexicana, een afdeling van de internationale organisatie Transparency International.

Eind april keurde Mexico een anticorruptiewet goed. De Mexicaanse justitie krijgt daardoor een gespecialiseerde onderzoeksafdeling. Een veroordeeld bedrijf kan een boete krijgen die tot 35 procent van de waarde van het contract kan oplopen. En wie meewerkt aan een onderzoek, krijgt strafvermindering.

Maar wetgeving gaat het risico op corruptie niet verminderen, zegt Bojórquez. “We zijn bezorgd omdat het aantal bedrijven dat groter en krachtiger is dan veel deelstaten, is toegenomen”, zegt Bojórquez.

Walmart

Het meest recente schandaal is dat rond het Amerikaanse Walmart. De Amerikaanse justitie doet sinds december een onderzoek naar de winkelketen. Vorige maand meldde The New York Times dat het Mexicaanse filiaal van Walmart 24 miljoen dollar (18,5 miljoen euro) smeergeld zou hebben betaald om de bouw van nieuwe winkels mogelijk te maken.

Mexico heeft anticorruptieverdragen van de Verenigde Naties en de Organisatie van Amerikaanse Staten ondertekend. Het onderschreef ook het initiatief tegen de omkoping van buitenlandse ambtenaren bij internationale transacties van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Slechtste OESO-land

“Het is belangrijk om deze mechanismen te gebruiken”, zegt directeur Valeria Scorza van het Project voor Economische, Sociale en Culturele Rechten (Prodesc). “Maar we hebben er vraagtekens bij gezet vanwege een gebrek aan mechanismen voor sancties of schadevergoeding.”

Prodesc is verantwoordelijk voor de aanhoudende stroom klachten tegen Walmart over de schending van arbeidsrechten.

Op de corruptie-index van Transparency International staat Mexico op de honderdste plaats (van 183 landen). Van alle 34 (rijke) OESO-landen scoort Mexico het laagst. Volgens de smeergeldindex van Transparency, gebaseerd op drieduizend interviews met ondernemers, komen omkoping en smeergeld vaker voor in Mexico, China en Rusland dan in andere landen.