"Mexico laat familieleden van ontvoerde migranten in de kou staan"

Nieuws

"Mexico laat familieleden van ontvoerde migranten in de kou staan"

Guadalupe Cruz Jaimes

17 november 2011

Per maand worden in Mexico 1600 migranten ontvoerd. Hun familieleden gaan op zoek naar hen, maar kunnen niet terecht bij de Mexicaanse overheid, zeggen ze.

Volgens de Nationale Commissie voor Mensenrechten in Mexico worden elke maand gemiddeld 1600 migranten ontvoerd die op weg zijn naar de Verenigde Staten. Achter de ontvoeringen zit de georganiseerde misdaad, die losgeld eist van de familieleden van de migranten.

De familieleden moeten niet alleen de rol van kostwinner overnemen, zegt Ana Lorena Delgadillo, directeur van de Stichting voor de Rechtspraak en de Democratische Rechtsstaat (FJEDD). “Ondanks economische beperkingen beginnen ze ook een zoektocht naar antwoorden, een zoektocht naar rechtvaardigheid, terwijl er geen coördinatie is tussen de autoriteiten en die volledig blind zijn voor de problematiek.”

Desinteresse van overheid

De zoektocht naar familieleden brengt grote risico’s met zich. Zo komen ze in aanraking met de georganiseerde misdaad.

Volgens Delgadillo is de grootste barrière de desinteresse van de overheid. “Het is niet duidelijk welke instantie zich bezighoudt met het uitklaren van verdwijningen van migranten. De vrouwen gaan van dienst naar dienst, op zoek naar iemand die hen een antwoord kan geven, en niemand geeft hen dat antwoord. Dat is de realiteit voor Mexicaanse en Midden-Amerikaanse moeders.”

“Mexico is gespecialiseerd in het creëren van instellingen die nergens toe dienen”, zegt ze. “Tegenover de Verenigde Naties spreken ze over alle instellingen en programma’s die dienen om de rechten van migranten te verdedigen. Ze doen alsof.”

In de recent goedgekeurde migratiewet staat dat migranten die slachtoffer zijn van een misdaad, een visum kunnen krijgen in Mexico. Dankzij die regeling, die binnenkort ingaat, worden de rechten van migranten gevrijwaard en krijgen ze de kans klacht in te dienen bij het gerecht.

De Mexicaanse Senaat beloofde in augustus dat ook familieleden van ontvoerde migranten zo’n visum zouden kunnen krijgen. Voorlopig krijgen ze enkel een reisvergunning. Op die manier kunnen Midden-Amerikaanse familieleden van ontvoerde migranten vrij door Mexico reizen.