Mexico maakt zich op voor tweede Chinese invasie

Nieuws

Mexico maakt zich op voor tweede Chinese invasie

Diego Cevallos

30 oktober 2007

Mexicaanse ondernemers krijgen vanaf volgende maand de volle laag van hun Chinese concurrenten. Op 12 december loopt een bilateraal handelsbestand af dat het Mexicaanse bedrijfsleven nog enigszins bescherming bood.

De Mexicaanse regering, academici en sommige ondernemers herhalen al jaren dat Mexico niet moet proberen te concurreren met China maar zich moet toeleggen op producten met een hogere toegevoegde waarde en technologisch geavanceerde goederen.
Mexico zou ook weer meer kunnen inzetten op de landbouw, waar de concurrentiekracht van Mexico groter is en waar ook het voordeel van de nabijheid tot de VS meer doorweegt, luiden de adviezen. Ten slotte moeten Mexicaanse ondernemers ook streven naar commerciële samenwerking met Chinese bedrijven om tot een taakverdeling te komen en gemeenschappelijk voordeel te halen uit hun sterke punten.
Maar het Mexicaanse bedrijfsleven bleef grotendeels doof voor die goede raad. Veel ondernemers eisen dat de quota en andere invoerbeperkingen behouden blijven.