Mexico veroordeeld voor vuile oorlog

Nieuws

Mexico veroordeeld voor vuile oorlog

Emilio Godoy

17 december 2009

Het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten heeft de Mexicaanse staat verantwoordelijk gesteld voor de “gedwongen verdwijningen” van linkse en andere dissidenten tijdens de “vuile oorlog” in de jaren zeventig en tachtig.

De rechtbank gelastte een diepgaand onderzoek naar de verdwijning van Rosendo Radilla, voormalig burgemeester van Atoyac, een plaats 400 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad. Radilla verdween in 1974 bij een militair checkpoint in de Zuid-Mexicaanse deelstaat Guerrero. Zijn verdwijning was volgens de rechtbank onderdeel van een systematisch beleid van ontvoeringen, gericht op politieke tegenstanders en leden van guerrillagroepen die bijzonder actief waren in Guerrero.
De Mexicaanse staat moet 238.000 dollar smartengeld aan zijn familie betalen en de juridische kosten vergoeden. Daarnaast moet de overheid publiekelijk verantwoordelijkheid erkennen, de goede naam van Radilla in ere herstellen en een biografie over zijn leven publiceren, geschreven door zijn in november overleden dochter Andrea.
Mexico moet ook een wet aannemen over gedwongen verdwijningen die in overeenstemming is met de internationale standaarden, en het militaire justitiële systeem moet hervormd worden.
Juan Gutiérrez, directeur van de Mexicaanse Commissie voor de Verdediging en Bevordering van Mensenrechten (CMDPDH), die de familie Radilla vertegenwoordigt, noemt de uitspraak een overwinning voor de families van de slachtoffers van de vuile oorlog. “Zij hebben tientallen jaren geprobeerd een einde te maken aan de straffeloosheid rondom gedwongen verdwijningen.”
Nadat in Mexico geen gehoor werd gevonden, bracht de CMDPDH de zaak-Radilla in november 2001 voor de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten, die net als de rechtbank onderdeel is van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). De commissie verwees de zaak in 2008 door naar de rechtbank.