Microkredieten via eBay

Nieuws

Microkredieten via eBay

De veilingsite eBay heeft een nieuwe website gelanceerd waarop je via PayPal vanaf 35 euro kan investeren in projecten in landen als Cambodja, Bolivia, Nigeria of Tanzania.

Op MicroPlace (https://microplace.com) kan je je keuze maken uit elf verschillende landen in Latijns-Amerika, Azië en Afrika om in te investeren. Het geld gaat naar kredietinstellingen in het Zuiden die het bedrag verder uitlenen aan lokale projecten. Wanneer de leningen zijn terugbetaald, krijg je het geld dat je geïnvesteerd hebt en een intrest tussen 1 en 4 procent terug. eBay werkt daarvoor samen met de Calvert Foundation en Oikocredit.
Per land vind je de instelling terug die de kredietverlening organiseert, je maakt ook kennis met de mensen die een lening vragen. Zo is er de 32-jarige Joyce Muyoka Wafukho uit Kenia die hoopt ooit een eigen supermarkt te kunnen openen. Wafukho heeft al verschillende microkredieten gebruikt om een winkel met bouwmateriaal te kunnen openen, nu vraagt ze een lening van 2.613 euro om verder te kunnen uitbreiden.
Tracey Pettengill Turner stampte MicroPlace uit de grond om duurzame economische groei te stimuleren in de armste landen. In 2006 verkocht ze haar idee aan internetgigant eBay die gisteren (woensdag 24 oktober) MicroPlace lanceerde. “Er zijn een miljard arme mensen die hard werken als zelfstandige. We willen een miljard mensen kunnen bereiken met MicroPlace”, zegt Turner aan het tijdschrift BusinessWeek.com.
eBay is overigens niet de eerste veilingsite die microkredieten in het Zuiden stimuleert. Via Kiva.org kan je ook rechtstreeks leningen geven aan projecten.