Milosevic beheerst politieke agenda vanuit cel

Nieuws

Milosevic beheerst politieke agenda vanuit cel

Vesna Peric Zimonjic

19 december 2003

Het belangrijkste nieuws voor de parlementsverkiezingen van 28 december in Servië komt voorlopig van het Internationaal Gerechtshof voor Ex-Joegoslavië in Den Haag. Voormalig president Slobodan Milosevic en zijn politieke medestander Vojislav Seselj nemen vanuit hun cel deel aan de verkiezingen.

Milosevic en Seselj staan op de kieslijst van hun respectievelijke partijen, de Socialistische Partij van Servië (SPS) en de Servische Radicale Partij (SRS). Ze hebben beiden de afgelopen weken delegaties ontvangen van hun partijen. Ze gaven instructies en lieten campagneboodschappen opnemen, die de Servische media intussen uitzonden.

Milosevic staat in het Joegoslavië-tribunaal terecht voor 66 beschuldigingen van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Hij kreeg er eerder dit jaar het gezelschap van Seselj, de leider van ultranationalistische SPS, die volgens de peilingen de grootste partij zal worden na de verkiezingen.

Het Joegoslavië-tribunaal stelde vorige week een verbod van dertig dagen voor telefoongesprekken en conversaties met derden. Het duo mag wel met familieleden en advocaten praten, maar ze kunnen geen boodschappen meer opnemen.

Het kwaad is al geschied, zegt analist Ljiljana Smajlovic. Dit zal enkel het martelaarschap van de twee versterken, en dat is het laatste wat de hervormingsgezinde partijen willen. Die reageerden verbijsterd op de kandidatuur van Seselj en woedend op de uitzendingen.

Een woordvoerder van de SRS verklaarde dat Seselj een actief parlementslid wordt. Ivica Dacic van Milosevic’ SPS erkent echter dat het vooral over een “symbolische kandidatuur gaat. Hun eventuele verkiezing tot parlementslid, zal meteen geannuleerd moeten worden als ze veroordeeld worden, zegt Radoslav Bacovic, het hoofd van de kiescommissie. Maar Slobodan Vucetic, het hoofd van het grondwettelijk hof, geeft toe dat hun verkiezing zelf niet verhinderd kan worden. Er zijn geen juridische gronden om dit te vermijden. Geen enkele wet had dit kunnen voorzien.

Voor de SRS is de zaak een electorale opsteker. De partij haalde al de meeste stemmen bij de presidentsverkiezingen van vorige maand, die wegens een te lage opkomst ongeldig werden verklaard. Een aanzienlijk deel van de Servische bevolking zal een rechtse stem uitbrengen uit onvrede over het uitblijven van het economisch herstel.

Tijdens een bezoek aan Belgrado noemde Javier Solana, de Hoge Vertegenwoordiger van de Unie, Milosevic’ and Seseljs kandidatuur een onnodige provocatie. Hij riep de Serviërs op om voor democratische partijen te stemmen. U kiest tussen Europa en de weg naar het verleden.