Miss Landmijn moet wereld een geweten schoppen

Nieuws

Miss Landmijn moet wereld een geweten schoppen

Miss Landmijn moet wereld een geweten schoppen
Miss Landmijn moet wereld een geweten schoppen

Christiane Mukendi

27 maart 2008

Angola houdt de eerste Miss Landmijnverkiezing op 2 april. Tien jonge vrouwen -slachtoffers van landmijnen- zullen strijden voor de eretitel en de hoofdprijs: een kunstprothese. De organisatoren willen via het initiatief aandacht vragen voor het grote landmijnprobleem in Angola.

Op twee april dingen tien jonge Angolese kandidates naar de Miss Landmijntitel in de Angolese hoofdstad Luanda. “Er zitten geen sensationale intenties achter de Miss Landmijntitel”, zegt Morten Traavik, een Noorse toneelregisseur en bedenker van het project. “Uiteraard werd het format gekozen omdat het erg mediavriendelijk is. Maar het blijft voornamelijk gebaseerd op de lokale cultuur, aangezien schoonheidswedstrijden erg consistent zijn met de hedendaagse Angolese cultuur.”
Traavik kwam vier jaar geleden op het idee na een vakantie in de Angolese hoofdstad Luanda. De toneelregisseur was verontwaardigd over het hoge aantal landmijnslachtoffers in de straten van de hoofdstad. Ook de keuze voor een schoonheidswedstrijd lag voor de hand aangezien missverkiezingen erg populair zijn bij de Angolese bevolking. De landmijnen maken - vijf jaar na het einde van de burgeroorlog - nog steeds veel slachtoffers. De landmijnen zitten voornamelijk verstopt in velden, onder wegen en zelfs in scholen.Volgens het laatste Landmijnrapport van de International Campaign to Ban Landmines, zijn het afgelopen jaar minstens honderdvierendertig slachtoffers gevallen. Ondanks de grootschalige ontmijningsoperaties blijven grote gebieden van het land onveilig voor de bevolking.