MO* blikt terug op 2008

Nieuws

MO* blikt terug op 2008

27 december 2008

Voor Kristof Clerix kwam Rusland helemaal terug op het geopolitieke toneel. Jan Buelinckx ziet de comeback van het woord nationalisatie en Samira Bendadi herinnert zich het laatste bezoek van G.W. Bush aan Irak.

Ruslands militaire interventie in Georgie

8/8/8 gaat niet alleen de geschiedenisboeken in als de lanceringsdag van de Olympische Spelen in Beijing, maar was ook het startschot van een gewapend treffen tussen Rusland en Georgie. Voor het eerst sinds het uiteenvallen van de Sovjetunie in 1991 viel Rusland een ander land binnen. Resultaat van de belegering: Tbilisi speelde twee regio’s de facto kwijt, Zuid-Ossetie en Abchazie. Maar vooral werd duidelijk dat Rusland helemaal terug is op het geopolitieke toneel, en bereid is ook militair zijn belangen te verdedigen.
Op de achtergrond van het conflict tussen Moskou en Tbilisi spelen de ambities van de Navo om verder uit te breiden in de richting van de natuurlijke invloedssfeer van Rusland. De grootste uitdaging voor de Navo, die in 2009 zijn zestigste verjaardag viert, is dan ook een goede relatie uit te bouwen met zijn voormalige aartsvijand.
Kristof Clerix

De comeback van het woord nationalisatie

Nationalisatie is na decennia neoliberalisme geen vies of oubollig woord meer. Is het ‘einde van de geschiedenis’ nu echt voorbij?
_

Nationalisatie is na decennia neoliberalisme geen vies of oubollig woord meer.

Jan Buelinckx_

Schoenen voor Bush

De laatste bezoek van G.W. Bush aan Irak zal niet gauw vergeten worden. De paar schoenen die de Iraakse jouranalist Moentadar Al-Zeidi naar het hoofd van Bush geslingerd heeft vatten de gevoelens in de Arabische wereld jegens de Amerikaanse president heel goed samen. Ze tonen de woede maar ook de onmacht aan van dat deel van de wereld om de oorlog te verhinderen of te doen stoppen. De eerste schoen was een afscheidskus en de tweede werd gegooid namens de weduwen, de wezen en degenen die gedood werden in Irak.
Samira Bendadi
De komende dagen krijgt u ook nog de eindejaarslijstjes voorgeschoteld van Stefaan Anrys, Gie Goris, Alma De Walsche, John Vandaele en de redacteurs van IPS-Vlaanderen.