Moddercampagne tegen Hillary van start

Nieuws

Moddercampagne tegen Hillary van start

Bill Berkowitz

20 augustus 2007

Het is nog niet uitgemaakt wie de Democratische presidentskandidaat wordt voor de race naar het Witte Huis in 2008, maar radicale Republikeinen bereiden nu alvast een lastercampagne tegen Hillary Clinton voor. Een boek, een film en verschillende websites moeten potentiële kiezers elke lust ontnemen om hun stem op de voormalige first lady uit te brengen.

“Swiftboating”, zo heette in 2004 de moddercampagne tegen de Democratische presidentskandidaat en oorlogsheld John Kerry. De meeste impact hadden de zogenaamde Swift Boat Veterans for Truth, die net als Kerry tijdens de Vietnamoorlog op een rivierboot hadden gediend. Ze slaagden erin een schaduw te werpen op Kerry’s leiderschapskwaliteiten als jonge luitenant en ontnamen hem op die manier een belangrijke troefkaart in de campagne tegen George W. Bush, zoals bekend allerminst een oorlogsheld.
De Republikeinen die zich voorbereiden op een nieuwe ronde “Hillary Hunting”, zijn daarbij niet aan hun proefstuk toe. In 2000 en 2005 kreeg de echtgenote van Bill Clinton bakken kritiek over zich heen toen ze werd gekozen en herverkozen als senator van New York. Een strijdkreet van toen, “Stop Her Now”, is intussen ook het motto geworden van een anti-Hillarysite die “Amerika wil redden van de radicale ideeën van Hillary Clinton.”
De site is een initiatief van zakenman Richard H. Collins uit Dallas, die de campagne steunt voor de nominatie van Rudy Guiliani als presidentskandidaat voor de Republikeinen. Collins studeerde overigens af aan de Southern Methodist University, de universiteit waar de presidentiële bibliotheek van George W. Bush zal worden ondergebracht.
De site is een uitgekiende mix van blogs, humoristische cartoons en animatiefilmpjes (“The Hillary Show”) die “de echte waarheid over Hillary Clinton” aan het licht moeten brengen. Daarbij worden oude schandalen opgerakeld en wordt de voormalige first lady afgeschilderd als een corrupte politica met radicale ideeën.
Een andere bekende Clinton-hater, David Bossie, werkt intussen aan een film “Hillary: the Movie” die in de bioscopen moet komen nog voor de eerste voorverkiezingen beginnen om te bepalen wie de Democratische kandidaat wordt. De zogenaamde “burgerorganisatie” waar Bossie voor werkt, Citizens United, maakte eerder al “Celsius 41.11, the Temperature at Which the Brain Begins to Die”, een film tegen documentairemaker Michael Moore.
De campagne tegen Hillary wordt ook op de boekenrekken uitgevochten. “Whitewash” van Brent Bozell, het hoofd van de conservatieve mediawaakhond Media Research Centre, gaat over de voorkeursbehandeling die Clinton zou krijgen van progressieve media, terwijl “God and Hillary Clinton” van Paul Kengor de religieuze overtuigingen van de Democratische kandidate voor het presidentschap onder de loep neemt. Een boek dat er zit aan te komen is “The Extreme Makeover of Hillary Rodham Clinton” van Bay Buchanan, de zus van voormalig Republikeins presidentskandidaat en tv-commentator Pat Buchanan.
“Tegen eind november zullen honderden miljoenen dollar zijn uitgegeven om met modder naar de presidentskandidaten te gooien”, voorspelt John Stauber van het eerder progressieve Centre for Media and Democracy. Volgens Stauber biedt een mogelijke kandidatuur van Hillary Clinton de Republikeinen veel vlakken waarop ze kunnen aanvallen. “Ze is erg kwetsbaar voor laster, maar een mogelijk voordeel is dat iedereen die vatbaar is voor de negatieve propaganda zich intussen al tegen haar heeft gekant.”