Mogadishu onder vuur

Nieuws

Mogadishu onder vuur

Anke Geelen

22 juni 2009

Vorige week laaide het geweld weer op in de Somalische hoofdstad Mogadishu. De afgelopen maand zijn er al meer dan 250 mensen, voornamelijk burgers, omgekomen bij gewelddadige incidenten.

Woensdagnacht kwamen dertien burgers om bij een ontploffing van een mortiergranaat in de moskee. Bij een confrontatie tussen proregeringsmilities en islamitische opstandelingen vielen diezelfde dag 26 doden, onder hen Kolonel Ali Said Hassan, commandant van de politie in Mogadishu. En donderdag zorgde een zelfmoordterrorist voor de dood van de minister van Binnenlandse Veiligheid, Omar Hashi Aden.
De volgende dagen vluchtten duizenden Somaliërs weg uit het noorden van Mogadishu. De meesten vluchtten richting Afgoye, waar momenteel ongeveer 40.000 mensen opeengepakt zitten.

Offensief

Op 7 mei startten de islamitische opstandelingen een offensief tegen de gematigde islamitische president Sharif Ahmed. Ze eisen de toepassing van de sharia in heel Somalië. “Vroeger zullen de gevechten niet stoppen”, meldde Hassan Dahir Aweys, leider van de islamitische oppositie.
De gematigde overgangspresident, gesteund door de Verenigde Naties, moet volgens hen afgevoerd worden omdat hij te nauwe banden heeft met het Westen. Bovendien eisen ze de terugtrekking van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie, AMISOM, die sinds maart 2007 in de Somalische hoofdstad opereert. Vrijdag 8 mei lanceerde de regeringstroepen een tegenoffensief.
“De aanwezigheid van AMISOM, de missie van de Afrikaanse Unie in Somalië, blijft hoogstnodig. Het aantal troepen zal stijgen tot 5.150 door de toevoeging van 2 eenheden in september. Zo blijkt uit het rapport van de secretaris-generaal van de VN over de financiële steun aan AMISOM.

Vluchtelingen

“Meer dan vier miljoen mensen, een derde van de bevolking, heeft nood aan voedselhulp. 117.000 mensen zijn de hoofdstad Mogadishu ontvlucht door het geweld van de laatste maand.” Dit meldt het bureau van de Hoge commissaris voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR). De strijdende partijen houden bovendien geen rekening met de veiligheid van de bevolking. Wat een schending is van het internationaal humanitair recht en de mensenrechten.
De meeste vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen. Er zijn verschillende berichten van seksueel geweld tegen vrouwen in vluchtelingenkampen. De veiligheid van de bevolking in Mogadishu zal er niet snel op vooruit gaan, gezien de beperkte humanitaire hulp die er beschikbaar is.

Het gewicht van de geschiedenis

De chaos die begin jaren negentig ontstond in Somalië, heeft haar wortels in de Koude Oorlog. In 1980 sloot Somalië een defensieovereenkomst met Washington. De Amerikanen kregen beschikking over de haven en de luchthaven van Berbera, de vroegere sovjetbasissen. De Sovjets waren eerder Afghanistan binnengetrokken en de Amerikanen wilden in de buurt zijn voor eventuele interventies.
Somalië werd volgepompt met wapens in ruil voor militaire faciliteiten. Het land was onder andere ook klant bij Moskou, de vroegere kolonisator Italië en België. Vliegtuigen kregen ze van de Verenigde Arabische Emiraten, tanks en helikopters van Libië en ook Irak sprong regelmatig bij.