Mogelijk menselijke oorzaak van Chinese rampen

Nieuws

Mogelijk menselijke oorzaak van Chinese rampen

Andy Furniere

20 augustus 2010

Na nieuwe modderstromen in de zuidwestelijke Chinese provincie Yunnan zijn ongeveer negentig mensen vermist en volgens persagentschap AFP zouden er al veertien doden zijn gevallen. Deze ramp komt twee weken nadat minstens 1287 mensen gedood werden bij aardverschuivingen in de noordwestelijke provincie Gansu. In China woedt een discussie over de al dan niet natuurlijke oorzaak van de rampen.

De jongste ramp vond plaats in het afgelegen dorpje Puladi in de provincie Yunnan in het zuidwesten van China. Volgens de meeste bronnen zijn er negentig mensen vermist maar over het dodental bestaat er nog onzekerheid. Sommige bronnen hebben het over één dode terwijl persagentschap AFP spreekt over veertien doden.
Hevige regenval in China heeft deze zomer gezorgd voor de ergste overstromingen en aardverschuivingen in decennia. Door een gigantische aardverschuiving vielen op 8 augustus in het district Zhouqu in de noordwestelijke provincie Gansu ongeveer 1287 dodelijke slachtoffers en raakten 457 mensen vermist. Volgens staatspersbureau Xinhua hebben meer dan 305 miljoen Chinezen te lijden gehad onder de zware regenbuien die meer dan 1,3 miljard euro aan schade veroorzaakten. Er lijkt nog geen einde te komen aan de ellende, want Chinese meteorologen voorspellen de komende dagen nog meer regen.

Extreem weer of aardbeving

In de discussie over de oorzaak van de rampen zijn er twee kampen. Er zijn de experts die denken dat er enkel natuurlijke redenen zijn en de deskundigen die denken dat menselijk ingrijpen aan de basis ligt. De Chinese overheid houdt vol dat de extreme weersomstandigheden van de afgelopen maanden de enige oorzaak zijn voor de rampen. Op een bijeenkomst over geologische rampen, gesponsord door de provinciale regering van Sichuan, besloten de wetenschappers dat alle modderstromen in Sichuan het gevolg zijn van de aardbeving van 12 mei 2008 in Wenchuan, waarbij zo’n 90.000 doden vielen.
Geoloog Xu Qiang van de Universiteit van Technologie in Chengdu beweert tegenover de Chinese krant China Daily dat de aardbeving grote delen van de aardkorst had gefragmenteerd. Door de uitzonderlijke regenval van dit jaar komen grote blokken los en die veroorzaken de modderstromen, legt hij uit. Volgens Qiao Jianping, onderzoeker aan het Institute of Mountain Hazards and Environment (IMHE), kunnen er binnen een termijn van tien jaar nog rampen voortkomen uit de aardbeving.

Menselijke schade

Volgens anderen is menselijk ingrijpen de reden dat de rampen een dergelijke extreme vorm hebben aangenomen. Een Chinese geoloog uit Sichuan, Fan Xiao, vertelde aan de Hongkongse krant The South China Morning Post dat het bouwen van grote aantallen stuwdammen, in combinatie met ontbossing en slecht landgebruik, een ‘dodelijke klap’ heeft toegebracht aan het milieu en de geologische catastrofes heeft vergroot.
Twee rapporten, uit 1997 en uit 2006, waarschuwden al voor rampen in Zhouqu. In 1997 schreven onderzoekers Ma Dongtao en Qi Long dat door de schade aan het milieu een regenstorm zou zorgen voor modderstromen ‘met veel schade en vele doden en gewonden als gevolg’. Onderzoeker Qi Dong toonde zich achteraf wel verrast over de enormiteit van de ramp. ‘De modderstromen hebben geologische oorzaken, maar de ontbossing heeft ze feller verergerd dan ik had gedacht,’ vertelde hij aan het Amerikaanse dagblad The Christian Science Monitor.
In 2006 wees een verslag van de Universiteit van Lanzhou op de gevaren van de vernietiging van bossen rond Zhouqu voor mijnbouw en landbouw, omdat dat zorgde voor erosie van de grond en de heuvels destabiliseerde. ‘De heuvels zijn erg onstabiel geworden en daardoor bestaat het risico op natuurlijke rampen zoals aardverschuivingen en modderstromen,’ voorspelde het verslag. ‘Deze situatie is het resultaat van ontbossing, mijnbouw en de bouw van waterkrachtcentrales.’
 ‘Lokale overheden hebben alle waarschuwingen over de gevolgen van het bouwen van stuwdammen genegeerd,’ voegt Fan Xiao daaraan toe, ‘omdat ze een belangrijke bron van inkomsten vormen.’ Volgens hem hadden de rampen vermeden kunnen worden als de regering rekening had gehouden met de wetenschappelijke onderzoeken.