Na moessonregens komen infectieziekten

Nieuws

Na moessonregens komen infectieziekten

07 augustus 2007

In India, Bangladesh en Nepal zijn sinds juni door hevige moessonregens al zeker 1.400 mensen om het leven gekomen. De gezondheid van miljoenen kinderen is in het gedrang.

UNICEF waarschuwt voor de grootschalige uitbraak van allerhande infectieziekten, diarree, mazelen, cholera, malaria en voedselgebrek onder de miljoenen getroffenen van de watersnood. Marzio Babille, hoofd van de UNICEF-gezondheidsprogramma’s in India, wijst op het feit dat vooral kinderen – die ongeveer 40% van de getroffen bevolking uitmaken - een groot risico lopen. De organisatie pleit ook voor een betere coördinatie van de hulpverlening.
Op sommige plekken in Noord-India, Bangladesh en Nepal is het water intussen aan het zakken en kunnen mensen terugkeren.  De schade aan de infrastructuur is evenwel enorm. Belangrijke doorgangswegen zijn verwoest of nog te gevaarlijk om te gebruiken, ziekenhuizen werden vernietigd en bestaande watervoorraden zijn besmet of uitgeput. Vele tientallen bruggen zijn ook vernield. Duizenden dorpen zijn nog altijd van de buitenwereld afgesloten.

Uttar Pradesh

De moessonregens leiden jaarlijks tot overstromingen in Zuid-Azië, maar de overlast geldt dit jaar als een van de ergste ooit. De zwaarst getroffen deelstaten in India zijn Uttar Pradesh (waar 1340 dorpen volledig blank staan) , Bihar en Assam. In Bangladesh zijn 41 van de 64 districten getroffen. Ook delen van de hoofdstad Dhaka staan onder water.
In Nepal kampen vooral de landelijke gebieden aan de zuidgrens met India met extreme wateroverlast. De meeste doden vielen in India. Ongeveer 26 miljoen mensen zijn dakloos en duizenden hectaren landbouwgrond zijn onbruikbaar.