Nachtelijke drooglegging geen onverdeeld succes

Nieuws

Nachtelijke drooglegging geen onverdeeld succes

Alejandro Sciscioli

06 februari 2004

Een avondje stappen is sinds begin januari snel voorbij in de Paraguayaanse hoofdstad Asunción. Van zondag tot donderdag moeten restaurants, bars en nachtclubs en andere zaken die alcohol verkopen er om middernacht de deuren sluiten; vrijdag en zaterdag mag er tot 2 uur de volgende ochtend gefeest worden. De maatregel moet de criminaliteit en het aantal geweldplegingen en ongevallen terugdringen, maar blijkt onbedoelde neveneffecten te hebben.

Wij krijgen sinds begin dit jaar meer klanten, zegt Patricia, een travestiet die zijn diensten aanbiedt in de straten van de hoofdstad. Maar over het algemeen lijdt het nachtleven zwaar onder het speruur. De helft van de nachtclubs aan de Avenida Brasilia en in andere delen van de stad heeft de deuren moeten sluiten. 60 procent van de banen in de sector zijn geschrapt. We hebben nog 12 mensen in dienst in plaats van 60, zegt David Chamorro, de uitbater van de Mouse Cantina, een exclusieve discotheek. Volgens hem kreeg zijn zaak in de eerste helft van januari maar een tiende van het normale bezoekersaantal over de vloer. Het stadsbestuur kan de duizend dronkelappen in de stad niet de baas, en daarom legt ze de vrijheid van de 500.000 inwoners Asunción maar aan banden, moppert Jorge Zafuán, de baas van Café Zoë.

Maar José Arias, de directeur Preventie van de stedelijke gezondheidsdienst, zegt dat de maatregel werkt: de voorbije maand werden drie procent minder ongevallen en misdaden gemeld dan in januari 2003. Volgens hem heeft burgemeester Enrique Riera de nachtelijke drooglegging maar ingevoerd na een grondige studie van gelijkaardige maatregelen in Colombiaanse, Braziliaanse en Europese steden. Op sommige van die plaatsen zou het aantal ongevallen met de helft en de misdaad met een derde zijn verminderd. Intussen overwegen ook Montevideo, Lima en Caracas om de tapkranen ‘s nachts te laten afsluiten.

Paraguayanen kunnen niet goed om met drank, zo blijkt uit de statistieken. Een kwart van de patiënten die behandeld worden in Emergencias Médicas, een openbaar ziekenhuis voor spoedgevallen in Asunción, heeft te veel gedronken of is in benevelde toestand betrokken geraakt in vechtpartijen. Alcohol zou een rol spelen bij 90 procent van alle moorden en dodelijke ongevallen in Paraguay.

Arias vindt dat de nachtelijke drooglegging minstens zes maanden moet worden uitgeprobeerd. Als er dan nog problemen zijn, herbekijken we de maatregel.

De burgemeesters van 22 andere steden in Paraguay overwegen om ook een speruur in te voeren. Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangekondigd die steden daarbij te willen helpen. Parlementsleden van de regerende Coloradopartij bekijken of de nachtelijke drooglegging niet meteen in heel het land kan worden opgelegd.

Maar er is ook protest. Juan Carlos Giuste, de directeur van de ngo Decidamos (Laten we beslissen), vindt dat de maatregel neerkomt op bij hoofdpijn meteen je hoofd afhakken in plaats van een pijnstiller te nemen. Volgens politiek analist Félix Lugo moeten om geweld en misdaad terug te dringen, de bestaande wetten beter worden afgedwongen in plaats van te beknibbelen op de rechten van de burgers. Giuste waarschuwt ook dat het drinken nu dreigt verder te gaan bij de mensen thuis, waar helemaal geen controle is.