Nederland krijgt langste fietsbrug van Europa

De Nederlandse provincie Groningen start na de zomer met de aanbesteding voor de bouw van de Blauwe Loper. De fietsbrug zal met zijn 800 meter de langste van Europa worden.

Flabbergast ED (CC BY-ND 2.0)

Fietsen in Groningen

De Blauwe Loper moet een fiets- en voetgangersverbinding worden tussen Blauwestad en Winschoten in de provincie Groningen in Noord-Nederland. Nu zijn de woonkernen nog gescheiden door de A7, het Oldambtmeer en het Winschoterdiep.

Naast de langste fietsersbrug van Europa moet de Blauwe Loper een toonbeeld worden van duurzaamheid, bijvoorbeeld door het gebruik van duurzame materialen en zonnecellen. Aannemers worden uitgedaagd om met een ontwerp te komen dat voldoet aan deze eisen.

Natuur en schepen

Groningen heeft een budget van zes miljoen euro voor de brug. De gemeente Oldambt draagt 500.000 euro bij, waarmee in totaal 6,5 miljoen beschikbaar is.

Bij de aanleg moet ook rekening worden gehouden met een stuk natuur dat een belangrijk onderdeel is van het Natuurnetwerk Nederland. Ook zal een van de brugdelen beweegbaar moeten zijn om schepen met een staande mast te kunnen laten passeren. Verder zal de brug moeten aansluiten op bestaande fietsroutes en een stadspark.

Naar verwachting zal de bouw van de Blauwe Loper in 2019 beginnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.