Neonicotinoïden schaden sperma van bijen

Nieuws

Neonicotinoïden schaden sperma van bijen

Neonicotinoïden schaden sperma van bijen
Neonicotinoïden schaden sperma van bijen

IPS

10 augustus 2016

Twee neonicotinoïden, die behoren tot de meest gebruikte verdelingsmiddelen ter wereld, hebben een schadelijk effect op de levensduur van mannelijke bijen en op de kwaliteit van hun sperma.

Neonicotinoïden liggen al langer onder vuur omdat ze mogelijk kankerverwekkend zijn voor de mens. Ze worden er ook van verdacht mee verantwoordelijk te zijn voor de wereldwijde teloorgang van essentiële bestuivers zoals bijen en hommels. Europa beraadt zich over een verbod op het gebruik van de stoffen.

Zwitserse onderzoekers hebben nu ontdekt dat er wel degelijk een verband is tussen de stoffen en de teloorgang van bijen. Twee varianten van neonicotinoïden schaden de levensduur van mannetjesbijen en de kwaliteit van hun sperma. Uit het onderzoek blijkt dat darren die blootgesteld zijn aan het insecticide, minder lang leven en minder levende zaadcellen in hun sperma hebben. Dat kan belangrijke gevolgen hebben voor kolonies, zeggen de onderzoekers. De koninginnen die de voortplanting regelen moeten immers goed bevrucht worden met gezond sperma van meerdere darren.

Werkbijen

‘De meeste studies naar neonicotinoïden en bijen hebben zich gericht op de werkbijen, de niet-reproductieve vrouwtjes in de kolonie’, zegt Lars Straub van de Universiteit van Bern en hoofdauteur van de studie. ‘Darren zijn daarbij vaak genegeerd en deze resultaten kunnen dan ook stof doen opwaaien.’

De auteurs pleiten voor beter onderzoek naar de effecten van landbouwchemicaliën. ‘Deze resultaten, zeker gezien het belang van darren in de voortplanting van bijen, tonen aan hoe belangrijk een strenge beoordeling van de milieu-impact van landbouwchemicaliën is om de biodiversiteit en het ecosysteem te beschermen’, zegt medeauteur Peter Neumann.

Bestuivers zoals bijen zijn van cruciaal belang voor de wereldwijde voedselvoorziening. Bijna 90 procent van de bloeiende planten op de aarde is ervan afhankelijk, inclusief zo’n 70 procent van de eetbare gewassen.