Nieuw register brengt alle zeeplanten en -dieren in kaart

Nieuws

Nieuw register brengt alle zeeplanten en -dieren in kaart

Stephen Leahy

26 juni 2008

In het deze week gelanceerde register voor zeeplanten en -dieren moeten alle 230.000 bekende soorten worden opgenomen. En daarna nog de honderdduizenden nieuw te ontdekken soorten.

Deze week kwamen tientallen internationale zeebiologen bijeen in Oostende om het nieuwe World Register of Marine Species (WoRMS) te lanceren. In dat register staat ruim de helft van alle bekende planten en dieren beschreven.
Broodspons
De lijst is belangrijk omdat er tot op heden geen eenduidige naamgeving bestaat en dat maakt het onmogelijk om nieuwe ontdekkingen te toetsen. Onderzoek naar het DNA van de broodspons, bijvoorbeeld, heeft uitgewezen dat 55 andere soorten in feite dezelfde Halichondria panicea zijn. Sinds 1766 is de spons 56 keer “ontdekt” en iedere wetenschapper bedacht er een andere naam voor.
“Hoe kunnen we ooit weten of een soort nieuw is als we niet zo’n lijst hebben?” vraagt Ward Appeltans van het Vlaams Instituut voor de Zee, waar het register wordt ondergebracht. Het WoRMS moet tot 2010 talloze verschillende nationale lijsten verenigen.
“Het is schokkend dat zo’n hoofdlijst nog niet bestaat, niet eens voor koralen en vissen”, zegt Jesse Ausubel van de Alfred P. Sloanstichting, dat het project medefinanciert. “We zijn heel enthousiast dat de lijst nu half compleet is.”
Het register bevat onder meer 122.500 namen, 5600 plaatjes en verwijzingen naar literatuur. 56.000 namen zijn ontmaskerd als bijnamen.
Koraalrif
“Betrouwbare waarschuwingen over het afnemend aantal vissen of andere soorten moeten zijn gebaseerd op een betrouwbare census”, zegt Mark Costello van de Universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland, een van de oprichters van WoRMS. “Dit project zal alle belangrijke informatie voor onderzoekers verbeteren.” Ook het reguleren van de illegale visserij zal verbeteren. “Het maakt nogal wat uit of er 800 of 8000 unieke soorten zijn, als we nadenken over het beschermen van een koraalrif.”
Wetenschappers schatten dat er meer dan een miljoen soorten in de zee leven. Het wordt nog een hele kluif om de 1600 soorten te onderzoeken die jaarlijks worden ontdekt, want gemiddeld blijken er zo’n 200 al onder een andere naam bekend te zijn. Dat zijn dan alsnog 1400 nieuwe soorten, inclusief 100 vissen, per jaar.
“In het huidige tempo zijn we nog 500 jaar bezig”, aldus Ausubel. Om die tijd te bekorten is nieuwe informatietechnologie nodig. Het Wereldregister zal in elk geval vrij beschikbaar zijn via internet om het onderzoek te vergemakkelijken.
“Honderd nieuwe vissen per jaar”, zegt Appeltans bewonderend. “We zoeken naar leven op Mars, maar er is aan onze voeten nog zo veel moois te ontdekken.”