Nieuwe golf geweld voedt vrees burgeroorlog Nizar Al-Aly
Nizar Al-Aly
12 januari 2003
Met de opflakkering van het geweld sinds het begin van dit jaar neemt de vrees voor een Algerijnse burgeroorlog weer toe. Sinds begin januari werden meer dan 100 mensen gedood, overwegend veiligheidtroepen. De Algerijnse autoriteiten zien er de kwade hand van twee extremistische islamitische groeperingen in, die mogelijk met hulp van Osama bin Laden aan een Noord-Afrikaans offensief begonnen zijn.
In regeringskringen worden de Salafiya-groep voor Oproep en Strijd (GSPC) geleid door Hassan Hattab, een medestander van Osama bin Laden, en de Gewapende Islamitische Groepen (GIA) verantwoordelijk gesteld voor het recente bloedvergieten. Volgens officiële rapporten heeft Al-Qaida vorige maand adviseurs naar de regio gestuurd om de acties in Noord-Afrika te coördineren.
Of Al-Qaida ook werkelijk achter de jongste aanslagen zit, is vooralsnog niet bewezen. Maar eind vorig jaar kwam ene Emad Abdelwahed Ahmed Alwan, een nauwe medewerker van Bin Laden, op Algerijnse bodem om het leven bij een confrontatie met het Algerijnse leger. Ook van Emad wordt aangenomen dat hij zich in het land bevond om de gewapende groepen te reorganiseren.
Volgens socioloog Mohamed Arrasi is de eventuele invloed van Al-Qaida in Algerije extreem gevaarlijk. De mogelijkheid bestaat dat Al-Qaida Algerije en daarbij heel Noord-Afrika in een nieuwe fase van confrontaties trekt. Hij vreest ook dat de radicalen rekruteren onder de Algerijnse jeugd. Het geweld dat nu weer dreigt te ontaarden, is het resultaat van vernedering, werkloosheid en een totaal gebrek aan aandacht voor de Algerijnse jongeren. Algerije wordt al veel te lang geregeerd door middel van slogans. Als de jongeren elk referentiepunt verliezen, worden ze kwetsbaar voor alle vormen van extremisme, waarschuwt Arrasi.
Mohamed Al Hassani, een Algerijnse journalist van de vooraanstaande krant Al-Watan, ziet de opflakkering van het geweld als een provocatie van de seculiere overheid. De aanvallen zijn een boodschap aan president Abdelaziz Bouteflika: diens voorstellen voor verzoening zijn afgewezen. De GSPC is fel gekant tegen Bouteflika’s Civiele Overeenkomstplan, dat amnestie verleent aan militanten die hun wapens inleveren.
Volgens Hassan Abdelkhalek, uitgever van het dagblad Al-Alam, brengt deze abrupte escalatie het Algerijnse leger in verlegenheid omdat het er ondanks eerdere zegebulletins niet in slaagt de GIA te neutraliseren”. De bevolking begon net weer te genieten van de relatieve rust en te geloven in het vermogen van de overheid om de veiligheid te verzekeren. Maar het bleek stilte voor de storm, verklaart Abdelkhalek.
Momenteel staat in buurland Marokko een groep islamisten terecht op beschuldiging van lidmaatschap van Al-Qaida. Volgens de Marokkaanse autoriteiten plande de groep aanslagen op westerse schepen in de straat van Gibraltar tussen Marokko en Spanje, en op westerse toeristencentra in Marokko. Algerijnse radicale islamieten proberen op dezelfde manier paniek te zaaien onder de mensen, zegt Arrasi. Volgens de socioloog werden de jongste aanvallen onrechtstreeks uitgelokt door de internationale conferentie tegen het terrorisme die eind vorig jaar in Algerije doorging.
De gevechten in Algerije braken uit in 1992, toen het Islamitische Heilsfront (FIS) op een verkiezingsoverwinning afstevende en de autoriteiten de verkiezingen annuleerden. In de daarop volgende gewapende confrontaties en aanslagen kwamen niet minder dan 120.000 mensen om. Vorig jaar was het geweld wat geluwd en vielen ‘slechts’ 1.200 doden.
Nizar Al-Aly
xml=2
Ref: mm cr ip