Nieuwe Nederlandse omroep brengt hippe geitenwollensokkenshow

Nieuws

Nieuwe Nederlandse omroep brengt hippe geitenwollensokkenshow

Ann De Ron

21 september 2005

Gelooft u in een betere wereld maar wilt u wel graag leuk leven? Dan bent u een praktisch idealist en heeft u een omroep helemaal op uw maat. Nederland 3 zendt morgenavond (donderdag) de eerste aflevering uit van de Mr Kahoona Positive Happiness Show, het eerste programma van de nieuwe Nederlandse omroep LliNK.

Mantra’s voor je seksleven. De eerste positieve videoboodschap van Al-Qaeda. Massage van varkens. De geitenwollensokkenshow. Het Big Botherhuis (tien meiden, 1 huis - gaat het ze lukken om duurzaam te leven?). De Nederlandse omroep LliNK wil bewijzen dat televisie over mondiale verhoudingen, mensenrechten, duurzame ontwikkeling en dierenrechten niet bloedernstig hoeft te zijn.

Humor is een jas

Dit soort onderwerpen leidt vaak tot een spelletjesshow waarbij op het einde een gironummer over het scherm loopt waarmee mensen hun schuldgevoel kunnen afkopen. Aan de andere kant heb je dan heel zware documentaires over de kommer en kwel in de wereld waarvan je depressief achterover hangt op de bank omdat je er toch niks aan kan doen. Tussenin ligt een enorm gat, en dat willen wij opvullen met programma’s die wel ergens over gaan maar voorzien zijn van een knipoog, zegt LliNK-directeur Anna Visser.

Of je zo niet het risico loopt dat geïnteresseerden het te oppervlakkig vinden en het brede publiek toch afhaakt? Tja, dat zullen we dus de komende weken moeten gaan bewijzen hè, zegt Visser. Maar ik denk dat er een grote groep mensen moe is van het cynisme en de doemdenkerij. Humor is een jas die je over deze thema’s heel kan hangen om te prikkelen, maar het blijft heel inhoudelijk. Wij willen mensen inspireren om bij te dragen aan een betere wereld. Dat kan gaan van scharreleieren kopen tot als vrijwilliger naar het buitenland vertrekken. Iedereen kan het verschil maken. Nee, dat is niet oubollig. En ja, ik ben een rasoptimist.

Ook voor Belgen

De jonge omroep - de gemiddelde leeftijd van de werknemers bij LliNK is 25 jaar - kreeg van de Nederlandse overheid een zendvergunning voor drie jaar en startte begin september met een reeks radioprogramma’s. Op televisie krijgen ze een plek op Nederland 3, het kleine cultuurnet van de Nederlandse openbare omroep. Woensdagavond laat is de televisiepremière met de aangekochte documentaire Peace One Day, het waargebeurde verhaal van acteur en filmmaker Jeremy Gilley die de internationale gemeenschap wil overhalen tot 1 jaarlijkse dag wereldvrede.

Donderdag starten dan de eigen televisieprogramma’s: ‘s avonds bijt de Mr Kahoona Positive Happiness Show de spits af met onder meer een reportage over mensen die uit idealisme begonnen met de Nederlandse advertentiesite voor tweedehands producten marktplaats.nl en er schatrijk mee werden, de site verkochten aan de Amerikaanse online veiling-gigant Ebay, en intussen brandnetelkleding produceren. Vrijdagavond volgt het jongerenprogramma MoveYourAss en in oktober begint ook de ‘De Milieuridders’.

Het wordt best spannend, donderdagavond staan we tegenover het journaal op Nederland 1 en tegen de soap Goede Tijden Slechte Tijden op de commerciële omroep RTL. Volgens het opgelegde marktaandeel voor Nederland 3 moeten we met Kahoona en MoveYourAss zo’n 250.000 kijkers halen, en met De Milieuridders 300.000. Dat is te doen. En ja hoor, we hopen ook een Belgisch publiek aan te spreken. Ik denk niet dat onze programma’s zo Nederlands zijn, en als er leuke Belgische initiatieven opduiken willen we daarover ook graag een item maken, zegt Visser, die zelf de Belgische docusoap-parodie ‘Het Geslacht De Pauw’ een van haar favoriete programma’s noemt.

Politiek incorrect

In onze eerste televisie-uitzending zit een reportage over Palestijnse rappers uit Gaza, en ik werk nu aan een item over Nederlandse jongens die kernwapens willen ontmantelen, zegt de jonge MoveYourAss-presentatrice Eline la Croix, die eerder een nachtradioprogramma presenteerde. Ik ben nooit een Dolle Mina geweest, heb nooit op de barricaden gestaan. Maar ik ben wel idealist: mijn idealisme bestaat eruit zulke mensen een podium te geven. LliNK is jong en principieel. Maar niet belerend.

De humor dient ook om kritisch naar onszelf te kijken, zegt Visser. Want als je je vastbijt in je idealen, loop je het gevaar oogkleppen te krijgen. Humor is daartegen het beste wapen. We willen ons ook niet in het hoekje ‘heel alternatief’ laten drummen. In MoveYourAss brengen we een reportage over een jongen met extreemrechtse ideeën. Dat zijn voor hem ook idealen. We willen geen mensen bekeren, onze toetsteen is maatschappelijke relevantie. Ik denk dat we af en toe best gedonder zullen krijgen. Wij schuwen het politiek incorrecte niet. (ADR)

Wo 21 september, 23.00u., NED 3: documentaire Peace One Day
Do 22 september, 19.55u., NED 3: Mr Kahoona Positive Happiness Show Afl. 1
Vr 23 september, 19.55u., NED 3: MoveYourAss Magazine Afl. 1
Vr 7 oktober, 20.30u., NED 3: De Milieuridders Afl. 1

http://www.llink.nl

Tags