Nieuwe oorlog in Myanmar

Het leger van Myanmar is in een snel escalerend conflict betrokken met meerdere etnische minderheidsmilities in het noordoosten van het land. Reeds 140 mensen kwamen om het leven, al kan dat cijfer veel hoger liggen. 100.000 mensen sloegen op de vlucht. Het conflict lijkt voorlopig alleen maar te verergeren.

  • TZA (CC BY-NC 2.0) Het rebellenleger van de Kokang, een etnische minderheid in Myanmar. TZA (CC BY-NC 2.0)
  • Mikkelz (CC BY-NC-SA 2.0) Enkel in Afghanistan wordt er meer heroïne geproduceerd dan in de beruchte 'Gouden Driehoek', waar een stuk van Myanmar tot behoort. Mikkelz (CC BY-NC-SA 2.0)

De gevechten braken uit toen een duizendtal rebellen van het MNDAA, een militaire groep van de etnische minderheid van de Kokang, op 9 februari een legerpost aanvielen in Laukkai, de hoofdstad van Kokang. Daarbij kwamen 47 soldaten om het leven. Het overheidsleger sloeg hard terug en bombardeerde het Kokanggebied.

Het geweld lijkt ook gewone burgers te treffen. Volgens de rebellen worden onschuldige Kokang ‘uitgemoord’ door het overheidsleger.

Het geweld lijkt ook gewone burgers te treffen. Volgens de rebellen worden onschuldige Kokang ‘uitgemoord’ door het overheidsleger. Radio Free Asia kon vandaag, 26 februari, foto’s bekijken die een etnische Kokang maakte van vrijwilligers die zwaar verminkte burgerlichamen cremeren. RFA besliste om de choquerende beelden niet te publiceren.

Eerder deze week beschoten Kokangrebellen een konvooi van het Rode Kruis. Enkele hulpverleners en journalisten raakten daarbij gewond. Twee dagen later werd een konvooi aangevallen dat gedetineerden uit het conflictgebied verplaatste naar een gevangenis verder in het binnenland.

Het MNDAA zou worden bijgestaan door rebellenlegers van andere minderheden, waaronder het Shan State Army-North (SSA), het Araken Army (AA), het Ta’ang National Liberation Army (TNLA) en het machtige Kachin Independence Army (KIA). Deze rebellenlegers zijn allen actief in de grensregio met China, waar de oorlog wordt uitgevochten.

30.000 mensen vluchtten naar China’s zuidelijke provincie Yunnan. China vangt de vluchtelingen uit Kokang, voornamelijk etnische Han-Chinezen, op in grote centra. Een woordvoerder van de Chinese overheid gaf wel al te kennen dat het zich niet wilde mengen in het interne conflict van Myanmar.

Waarom het MNDAA nu het overheidsleger aanviel, is niet helemaal duidelijk. De terugkeer van ex-rebellenleider Peng Jiasheng (ook wel geschreven als Pheung Kya-Shen) die in 2009 uit zijn positie als leider van de autonome Kokangregio verdreven werd en uit beeld verdween, zit er mogelijk voor iets tussen. 

Achtergrond

Kokang, voluit Kokang Special Region, is een gebied in het noorden van de Shan State dat beperkte autonomie heeft. In Kokang wonen vooral etnische Chinezen die in de 17de eeuw naar de regio migreerden en er een staat stichtten. In de 19e eeuw voegden de Britten het gebied toe bij Myanmar, dat toen nog Birma heette. Na de Tweede Wereldoorlog werd het land onafhankelijk. In 1962 vond een militaire coup plaats en werd Myanmar een militaire dictatuur. 

In de jaren 1960-1980 werd Kokang bestuurd door de Communistische Partij van Birma (CPB), destijds de grootste rebellengroep in Myanmar. In 1989 viel de CPB uiteen en nam Peng Jiasheng met zijn Myanmar National Democratic Alliance Army het roer over. Peng onderhandelde met het militaire regime in 1989 over een staakt-het-vuren, en werd met militaire goedkeuring de leider van de autonome regio van Kokang.

In 2009 vielen juntatroepen Kokang binnen op zoek naar drugs en wapens. In een hevige strijd werd Peng Jiasheng van de macht vedreven en verbannen naar China. Het MNDAA verloor de controle over Laukkai. Het is dus mogelijk dat het de hoofdstad van Kokang nu terug wil innemen onder leiding van de teruggekeerde Peng.

Etnisch versnipperd

De Myanmarese bevolking bestaat uit vele etnische groepen waarvan de Bamar (68%), Shan (9%), Karen (6%), Rakhine (5%), Chinese Birmezen (3%), Mon (2%), Kachin (1%) de grootste zijn. De etnische minderheden leven vooral in de rondgebieden van Myanmar, terwijl de Bamar vooral de centrale vallei van de Ayeryawaddy bevolken. Al van tijdens de onafhankelijkheidsstrijd bestaat het conflict over autonomie en nationale eenheid, wat al sinds eind jaren vijftig tot verschillende gewapende opstanden geleid heeft.  Op hotstpots zoals Kokang laaien geregeld gewelddadige conflicten tussen rebellenlegers en de overheid op, waardoor de -sporadische- vredesonderhandelingen nooit echt tot een oplossing leiden. 

Drugs

Zowel de staat als de rebellengroepen zijn onlosmakelijk verbonden met de productie van en de handel in opium, heroïne en methamfetamines. Kokang bevindt zich in het hart van de Gouden Driehoek - een regio die het drielandenpunt van Myanmar, Laos en Thailand omvat - waar een paar decennia geleden 70 procent van alle heroïne geproduceerd werd. Nog steeds is Myanmar een van de grootste producenten van opium en heroïne, goed voor een jaarlijkse export van rond de twee miljard dollar.

Mikkelz (CC BY-NC-SA 2.0)

Enkel in Afghanistan wordt er meer heroïne geproduceerd dan in de beruchte ‘Gouden Driehoek’, waar een stuk van Myanmar tot behoort.

De rebellengroepen werden door het militaire bestuur in de jaren ‘90 relatief met rust gelaten, in ruil voor een staakt-het-vuren. Peng Jiasheng groeide zo uit tot een prominente drugshandelaar in Zuidoost-Azië. 

De verschillende etnische groepen in de grensregio, waaronder de Kokang, worden er van verdacht hun legers te gebruiken voor de productie en handel van drugs. Ze controleren de grenzen, zodat ze ongehinderd kunnen smokkelen. Het is dus volgens waarnemers ook goed mogelijk dat een dispuut over drugs aan de oorzaak ligt van het geweld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.