Nieuwe Pakistaanse premier wil 10 miljard bomen planten

Financial Times CC BY 2.0

Imran Khan, nieuwe premier van Pakistan

Imran Khan, de voormalige cricketster en kersverse premier van Pakistan, wil volop inzetten op banen in de duurzaamheidssector en de aanplant van bomen. Maar hij wil ook het gebruik van steenkool verder laten groeien.

Khan won de verkiezingen vooral op het thema corruptie, maar beloofde ook een aantal groene initiatieven. Zo belooft hij in zijn eerste ambtstermijn 10 miljard bomen aan te planten in het land. Zijn partij Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) is niet aan haar proefstuk toe: tijdens haar bewind in de provincie Khyber Pakhtunkhwa liet ze al 350.000 hectare bos aanplanten of herstellen.

Minister van Leefmilieu

Malik Amin Aslam, die het klimaathoofdstuk van het partijprogramma schreef en getipt wordt als minister van Leefmilieu, zegt dat groene groei cruciaal is voor de partij.

‘Pakistan krijgt te maken met ergste gevolgen van de klimaatverandering, dus ik hecht prioriteit aan weerbaarheid tegen klimaatschokken.’

‘PTI is de enige partij die zich geprofileerd heeft op het vlak van milieu’, zegt hij ‘Pakistan krijgt te maken met ergste gevolgen van de klimaatverandering, dus ik hecht prioriteit aan weerbaarheid, onze ontwikkeling volledig klimaatbestendig maken en onze infrastructuur bestand maken tegen klimaatschokken.’

Meteen na de verkiezingen publiceerde de partij al een lijst met tien oproepen aan de Pakistanen, waaronder het planten van een boom en de besparing van van water en elektriciteit.

Steenkool

Het partijprogramma belooft onder meer stuwdammen en waterbesparende initiatieven zoals strengere bouwvoorschriften en steunmaatregelen voor schone energie.

Tegelijk pleit de partij voor een groter gebruik van de eigen steenkoolreserves in de provincie Thar om de afhankelijkheid van ingevoerde energie te verminderen. Vooral China investeert flink in de ontwikkeling van Pakistaanse steenkool.

Volgens Aslam zijn die projecten al grotendeels in ontwikkeling en moet de partij er vooral voor zorgen dat ze stroken met de milieustandaarden en tegelijk inzetten op waterkracht, wind- en zonne-energie. Hij verwijst naar initiatieven in Khyber Pakhtunkhwa, waar de PTI onder meer ijverde voor de installatie van driehonderd micro waterkrachtinstallaties.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Compensatie

Khans interesse in het klimaat is niet nieuw. In een interview met Climate Home News in 2015 bekritiseerde hij de toenmalige regering omdat ze amper 400.000 dollar per jaar reserveerde voor het Klimaatministerie.

‘In Pakistan beleven we nu al het tijdperk van de urgente klimaatadaanpassing en we hebben niet de luxe om tijd te verspillen wat betreft klimaatverandering’

Hij wees ook op de impact van de klimaatverandering op Pakistan en riep geïndustrialiseerde landen op om verantwoording af te leggen voor hun historische vervuiling.

‘In Pakistan beleven we nu al het tijdperk van de urgente klimaatadaanpassing en we hebben niet de luxe om tijd te verspillen wat betreft klimaatverandering’, zei hij.

‘Rijke landen moeten Pakistan niet alleen helpen in het beperken van de effecten en de aanpassing eraan, maar ons ook compenseren voor de enorme economische verliezen waar we elk jaar mee te maken krijgen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2831   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift