Nieuwe rijken verruilen flatwoningen voor trendy villa's

Nieuws

Nieuwe rijken verruilen flatwoningen voor trendy villa's

Antoaneta Bezlova

11 maart 2004

Met tien procent economische groei in 2003 en naar verwachting 7 procent groei dit jaar, lijken de bomen in China tot in de hemel te groeien. China's nieuwe rijken, veelal stadsbewoners, verkassen dan ook massaal van eenvoudige appartementen en flatwoningen naar trendy villa's en luxueuze woningen in de buitenwijken.

Banken zijn bereid om tegen lage tarieven hypotheken af te sluiten, met als gevolg dat voor veel Chinezen de drempel om een huis te kopen laag is geworden. De nog niet eerder vertoonde explosie in de huizenverkoop creëert een paradijs voor architecten en projectontwikkelaars. Binnenkort zijn in Peking - de architectonische vitrine in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2008 - gebouwen te zien van wereldberoemde architecten als Zaha Hadid, Rem Koolhaas en Riken Yamamoto. Koolhaas ontwierp het nieuwe hoofdkantoor van de Chinese staatstelevisie.

Aangezien alles wat uit het buitenland komt aanzien geeft, ontwikkelen Chinese architecten woningbouwprojecten met flitsende namen als Palm Springs, Upper East Side, Chateau Regalia en Merlin Champagne Town. Veel van deze projecten zijn ommuurd en hebben 24-uurs bewaking. Achter de muren bevinden zich golf- en tennisbanen, zwembaden, en luxe huizen met dubbele garages en kleine woonruimten voor huishoudhulpen. Mensen komen hier zo van de straat met koffers vol contant geld om een appartement te kopen in het Jianwai Sohocomplex, zegt architect Antonio Ochao-Piccardo, die Jianwai Soho ontwikkelde in opdracht van vastgoedontwikkelaar Soho China Ltd.

Jianwai Soho kenmerkt zich door avant-gardistisch minimalisme, met glaswanden van de vloer tot aan het plafond. Gemiddeld kost een appartement 300.000 dollar. Meer dan 90 procent van de kopers is Chinees en de helft komt van buiten Peking. Nu zoveel mensen zich het kunnen veroorloven, willen ze zich verzekeren van een woning in de hoofdstad, zegt Zhang Xin, directeur van Soho China. Zhang Xin won in 2002 de Zilveren Leeuw, de prijs die werd uitgereikt op de Architectuur Biënnale in Venetië.

Soho is een van de meeste gewaagde projecten in China. Het is een verzameling vakantiehuizen met elk een eigen ontwerp, afkomstig van verschillende toonaangevende Chinese architecten. De huizen liggen op een steenworp afstand van de Chinese Muur. In architectonisch opzicht is gekozen voor een combinatie van ultramodern design en Zen-achtige natuurlijke elementen, een combinatie die de trendgevoelige koper over de streep moet trekken.

Hoewel de concepten van Soho hun definitieve bestaansrecht nog moeten bewijzen, worden ze alom geprezen als commercieel succes. De intrede van Soho op de vastgoedmarkt, zeven jaar geleden, was revolutionair. Voor het eerst bood een vastgoedontwikkelaar in China woningen aan met ingebouwde keukens, geverfde muren en ingerichte badkamers. Iets heel anders dan de kale, betonnen blokkendozen die de Chinezen gewend waren.

De succesformule van Soho wordt nu gekopieerd door diverse andere projectontwikkelaars. In Merlin Champagne Town, een project van Merlin Chinta Development Group, wordt minimalistisch design gecombineerd met riante privé-tuinen en dakterrassen. Niet iedereen kan zich een villa in een buitenwijk veroorloven, zegt Liu Li, vastgoedconsultant in Merlin Town. Maar veel mensen willen wel graag wonen in dezelfde sfeer. Op die groep kopers richten wij ons.

De koopdrift van de Chinezen wordt ook aangewakkerd door een revolutie in modern design en hernieuwde belangstelling voor natuurlijke materialen. Al moet gezegd dat de Zweedse woonwinkel Ikea, die zeven jaar geleden een filiaal in Peking opende, nog steeds erg populair is bij de Chinezen.

De laatste trend in Peking is echter ‘back to the basics’. Er zijn hier te veel betonblokken gebouwd, mensen zoeken een vluchtweg, zegt Rebecca Xsu, eigenaresse van een designwinkel. In het verleden leefden de Chinezen dicht bij de natuur. Kijk maar naar de vele huizen met binnenplaatsen. Die binnenplaatsen hadden een vloer van aarde met daarboven de openlucht. Designers en ontwikkelaars haken opnieuw in op die oude trend.