Nieuwe wending in moordonderzoek Bhutto

Nieuws

Nieuwe wending in moordonderzoek Bhutto

Maaike Cordy

04 maart 2010

De Pakistaanse overheid is op zoek naar vier militairen die mogelijk iets te maken hebben met de aanslag op Benazir Bhutto, dat melden de Pakistaanse media.

De vier gepensioneerde militairen worden gezocht in het kader van het lopende VN-onderzoek naar de moord, waarvan men het rapport tegen eind maart verwacht. Ze zouden net voor de aanslag verdwenen zijn.

Voormalig premier Benazir Bhutto was pas in oktober 2007 teruggekeerd na acht jaar ballingschap in Dubai en Londen, ter voorbereiding van de verkiezingen van januari 2008. Meteen bij haar terugkeer was er al een aanslag op haar leven, in Karachi. Zij overleefde maar er vielen wel honderdveertig doden. Op 27 december kwam dan een tweede, ditmaal dodelijke zelfmoordaanslag in Rawalpindi, vlak na een verkiezingsbijeenkomst. Er vielen naast Bhutto nog twintig doden.

Over haar doodsoorzaak is echter geen eensgezindheid. Aanvankelijk meldde de regering dat ze overleed nadat rondvliegende scherven haar hadden geraakt. Maar ze kwamen op deze verklaring terug na een een onderzoek van de Britse Scotland Yard, op verzoek van toenmalig premier Musharraf. Zij concludeerden op basis van camerabeelden van de aanslag, dat Bhutto omkwam door de bom en niet door kogels. Al Qaeda zou de aanslag hebben opgeëist. Twee verdachten werden gearresteerd, ze bekenden de zelfmoordenaar geholpen te hebben.

Niet lang na de feiten gingen al stemmen op om de Verenigde Naties een onderzoek te laten voeren. Dit ging uiteindelijk op 1 juli 2009 van start, het rapport was verwacht tegen het einde van 2009 maar VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon meldde aan de Pakistaanse regering dat het onderzoek met drie maanden zou worden verlengd.