Nog altijd olie van Deepwater Horizon te vinden aan de kust

Aan de Amerikaanse kust duikt nog altijd olie van Deepwater Horizon op. De ramp met het boorplatform deed zich zeven jaar geleden voor.

  • Florida Sea Grant (CC BY-NC-ND 2.0) Zeven jaar geleden ontplofte het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. Tot vandaag duikt er olie op aan de Amerikaanse kust. Florida Sea Grant (CC BY-NC-ND 2.0)

Op het eerste gezicht lijkt er geen olie meer te vinden in de kustmoerassen van de staat Louisiana. Maar als je onder de laag met dood plantmateriaal gaat kijken, die na elk groeiseizoen gevormd wordt, vind je nog altijd olie die na de ramp niet is afgebroken.

Bodemwetenschappers zijn bezorgd. De olie bevindt zich dicht bij de wortels van de planten. Dat kan stress veroorzaken bij de planten, zeggen ze in het Soil Science Society of America Journal.

Moerassen gaan achteruit

Olie kan het transport van zuurstof naar de wortels vertragen. Wanneer de wortels te weinig zuurstof krijgen, dreigen de moerasplanten te verdwijnen door erosie.

In deze zone gaan de moerassen al sterk achteruit als gevolg van de stijging van de zeespiegel.

De ramp met het boorplatform van oliemaatschappij BP in de Golf van Mexico deed zich voor in 2010. Daarbij kwamen miljoenen liters olie in het zeewater terecht.

De vervuiling had vernietigende gevolgen voor het milieu, de kusten en lokale vissers.

Uit allerlei onderzoek blijkt dat er ook op langere termijn problemen zijn. De ramp verstoorde onder meer de ontwikkeling van grote roofvissen, zoals tonijnsoorten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.