Noodhulp voor bevolking Westelijke Jordaanoever

Nieuws

Noodhulp voor bevolking Westelijke Jordaanoever

Gustavo Capdevilla

18 augustus 2002

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) is vorige week met een grote noodhulpoperatie in de Palestijnse gebieden gestart. Die moet ongeveer 20.000 van de zwaarst getroffen families (120.000 mensen) op de Westelijke Jordaanoever van basisvoedsel voorzien. Volgens de laatste cijfers van de Wereldbank leeft nu tussen 60 en 70 procent van de 2,9 miljoen inwoners van de Palestijnse gebieden onder de armoedegrens. Vóór het uitbreken van de Intifada in september 2000 was dat nog maar 30 procent.

De families krijgen maandelijks waardebonnen waarmee ze voor 90 dollar aan voedsel en huishoudproducten kunnen kopen bij door de ICRC geselecteerde leveranciers. Het gaat vooral om verse producten van de eigen landelijke gemeenschappen. “Doordat mensen zelf kunnen kiezen respecteren we hun waardigheid en voelen ze zich niet afhankelijk van ingevoerde producten”, aldus woordvoerder van het ICRC Patrick Vial. Het programma loopt zeven maanden en richt zich tot families in Jenin, Nablus, Tulkarem, Qalqilya, Salfit, Ramallah, Jericho, Bethlehem en Hebron.

Het programma wil ook de lokale economie ondersteunen. Door de verwoestende militaire operaties van Israël, het instellen van de avondklok en het afzetten van een aantal gebieden, is die economie zwaar aangetast. Alle activiteiten verbonden met het oogsten en verwerken van olijven, één van de essentiële inkomsten van de bevolking, zijn ingestort. Arbeiders geraken niet tot bij de olijfboomgaarden en waar de oogst wel gelukt is geraken de olijven door wegblokkades niet in de opslagplaatsen. Zo’n 140.000 mensen zouden momenteel werkloos zijn. In maart schatte de Wereldbank de werkloosheid op 35 procent van de actieve bevolking.

Vial wijst erop dat Israël volgens het internationaal recht verplicht is ervoor te zorgen dat er op elk moment voldoende voedsel en medicijnen zijn voor de bevolking van de door haar bezette gebieden. Deze hulpoperaties onttrekken Israël niet van deze verantwoordelijkheid, benadrukt hij. Het ICRC, dat werd opgericht in 1863 om het leven en de waardigheid van oorlogsslachtoffers te beschermen, blijft ondertussen ook nog voedsel verstrekken aan 30.000 families (ongeveer 180.000 mensen) op het platteland en 2000 families in het oude Hebron.