Noodtoestand in Bangkok

Nieuws

Noodtoestand in Bangkok

Noodtoestand in Bangkok
Noodtoestand in Bangkok

De Thaise regering heeft zondag de noodtoestand afgekondigd in de hoofdstad Bangkok en verschillende districten. Doel is het geweld door protesterende aanhangers van de voormalige eerste minister Thaksin Shinawatra in te dijken.

In de Thaise hoofdstad patrouilleren soldaten en tanks, meldt Al Jazeera. Maar de betogers hebben al aangekondigd verder te gaan met hun protesten. ‘We vinden deze regering illegaal’, zegt een van de leiders aan Al Jazeera.
‘De regering moest de noodtoestand afkondigen om zo snel mogelijk de orde te herstellen’, zegt de eerste minister Abhisit Vejjajiva in de Thaise krant The Nation. De premier zegt dat de beslissing noodzakelijk was om te verhinderen dat de protesten escaleren.
Terwijl de eerste minister een verklaring over de noodtoestand aan het voorlezen was, slaagden betogers er volgens BBC News erin het ministerie van Binnenlandse Zaken binnen te dringen, maar de premier kon ontkomen.

Arrestatie na Asean-top

Gisteren slaagden duizenden roodhemden, aanhangers van de voormalige eerste minister Thaksin Shinawatra, erin het hotel in Pattaya binnen te dringen waar de 14de top van de Associatie van Zuid-Aziatische Naties (Asean) plaatsvond. De Thaise regering moest daarop de top afblazen omdat de situatie ‘te gewelddadig’ geworden was.
De politie heeft zondag Arisamun Pongruengrong opgepakt, die de bestorming van het hotel in Pattaya leidde. Nadat ze het nieuws vernomen hebben, trokken zijn aanhangers naar de rechtbank en blokkeerden ze alle toegangswegen.
Eerste minister Vejjajiva heeft aangekondigd de beramers achter de protesten te zullen vervolgen, hij noemt ze in The Nation ‘vijanden van het land’. ‘Er zullen nog meer arrestaties volgen, maar de politie verzamelt nu nog bewijsmateriaal’, zegt een woordvoerder van de politie aan de Britse omroep BBC News.

Escalatie

Redacteur Voranai Vanijaka van de Bangkok Post vraagt zich in een opiniestuk af hoe de situatie zo is kunnen escaleren. ‘De locatie van de Asean-top was makkelijk te verdedigen aangezien er slechts een toegangsroute was’, schrijft Vanijaka.
‘Eerste minister Vejjajiva is er niet in geslaagd de inwoners van Thailand en Thaise bezittingen te verdedigen. Hij faalde in het verdedigen van de integriteit en soevereniteit van zijn regering. Hij faalde om de rechtstaat te handhaven en hij faalde in de bescherming van de Aziatische leiders op de Asean-top.’

Nieuwe verkiezingen

De aanhangers van ex-premier Thaksin Shinawatra eisen dat minister-president Vejjajiva ontslag neemt. Volgens de roodhemden zou de regering via ‘illegale middelen’ aan de macht gekomen zijn. Ze eisen nieuwe verkiezingen.